Порошенко підписав закон про мову

15 травня 15:44

 

Президент Петро Порошенко підписав закон "Про функціонування української мови як державної" та висловив сподівання, що його наступник сприятиме його реалізації.

"У цей день я, президент України Петро Порошенко, маю високу честь і унікальну можливість підписати закон про забезпечення функціонування української мови, як державної. Сьогодні надзвичайно відповідальний, епохальний навіть день. День, якого українці чекали багато-багато років ... Сьогодні - я підкреслюю - під час підписання закону про забезпечення функціонування української мови, як державної, робиться акт, один з найголовніших для формування української державності", - сказав глава держави.

"Всі хвилювались, що закон буде роз'єднувати, але він об'єднує. І владу і опозицію. Я сподіваюся, що і нова влада, ретельно проаналізувавши закон, буде його підтримувати, бо це ключова норма", - заявив президент та підписав документ.

Верховна Рада 25 квітня ухвалила у другому читанні і в цілому закон про забезпечення функціонування української мови як державної, згідно з яким українська мова затверджена як головна у функціонуванні в держустановах і суспільстві. За закон проголосували 278 депутатів. Категорично проти прийняття закону виступили фракції "Опозиційний блок" і "Відродження", які після голосування заблокували підписання законопроекту. Однак 14 травня Рада відхилила відповідну постанову і після підписання закону спікером його відправили на підпис президенту.

У законі прописано, що на загальнонаціональних телеканалах має бути не менше 90% української мови, також у всіх ЗМІ і сайтів повинні бути українські версії сайтів. Повинні бути організовані курси української мови для дорослих, забезпечена україномовна реклама, вказівники, вивіски, а також україномовні інтерфейси програм і мобільних додатків. Для регулювання закону пропонується ввести штрафи для депутатів, чиновників і всіх посадових осіб, які не використовують державну мову на роботі.