Порошенко підписав закон про Донбас

20 лютого 17:50

Закон визначає Росію як державу-агресора і вводить поняття російської окупаційної адміністрації в Донецькій і Луганській областях.

 

Президент Петро Порошенко підписав закон "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях".

Підписання відбулося під час засідання Військового кабінету.

Верховна Рада ухвалила закон 18 січня. У другому читанні та в цілому президентський законопроект №7163 підтримали 280 депутатів.

Згідно з законом, тимчасово окупованими територіями у Донецькій та Луганській областях "визнаються частини території України, в межах яких збройні формування Російської Федерації та окупаційна адміністрація Російської Федерації встановили та здійснюють загальний ефективний контроль". Межі та перелік районів, міст, селищ і сіл, частин їх територій тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях, визначаються президентом України за поданням Міністерства оборони України, підготовленим на основі пропозицій Генерального штабу Збройних сил України.

Дії окупаційної адміністрації є незаконними, а її акти не створюють жодних правових наслідків, крім документів, що підтверджують факт народження або смерті особи на тимчасово окупованих територіях.

Закон підтверджує "невіддільне суверенне право України на відновлення і збереження її територіальної цілісності в межах міжнародно визнаного державного кордону, включаючи територію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя".

"Правовою підставою для відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації та відновлення територіальної цілісності України є Конституція України, законодавство України та стаття 51 Статуту Організації Об'єднаних Націй", - йдеться в документі.

Відповідно до законопроекту, для контролю над операцією з відсічі російської збройної агресії створюється Об'єднаний оперативний штаб Збройних сил України.

Рада прийняла цей законопроект у першому читанні 6 жовтня 2017 року. До другого читання з законопроекту було виключено посилання на Мінські угоди.

До закону внесли норму про те, що "дата початку окупації частини території України, зокрема Автономної Республіки Крим та міста Севастополя визначається Законом України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", де датою початку тимчасової окупації є 20 лютого 2014 року.

Таким чином, ця дата, 20 лютого 2014 року, є і датою окупації Луганської та Донецької областей.