Порошенко підписав указ про відкликання всіх представників України зі статутних органів СНД

19 травня 14:58

Президент увів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони.

 

Президент України Петро Порошенко підписав указ, яким увів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони про остаточне припинення участі України в роботі статутних органів Співдружності Незалежних Держав (СНД). Про це голова держави повідомив під час виступу у Вінниці на урочистостях з нагоди Дня Європи, передає його прес-служба.

"І сьогодні ми зробили все можливе, щоб перетнути Рубікон, повертаючись до Європейського Союзу. Сьогодні я підписав відповідний указ про відкликання всіх представників України з усіх статутних органів СНД", - повідомив Порошенко.

"Нам там немає більше що робити. Ми рухаємося разом в Європу", - підкреслив очільник держави.

Україна у 1993 році не підписала Статут СНД, тому де-юре не є державою-членом співдружності, але має статус держави-засновниці та держави-учасниці СНД. Починаючи з квітня 2014 року співробітництво України в рамках СНД зведено до мінімуму. Україна вийшла з низки багатосторонніх угод в рамках СНД та припинила членство у багатьох органах галузевого співробітництва.

Раніше Петро Порошенко також заявив про те, що Верховна Рада має прийняти рішення про одностороннє припинення дії низки положень договору про дружбу і співробітництво між Україною та РФ.

Детальніше про вихід України з Договору про дружбу з РФ читайте в матеріалі Олени Зеркаль і Тараса Качки "Великий договір" - нюанси вирішують усе" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".