Порошенко оцінив ефективність санкцій США і ЄС проти Росії

15 травня 22:59

Через санкції Росія втратила 150 млрд доларів і 10% ВВП, зазначив президент України.

 

Президент України Петро Порошенко висловив впевненість, що європейські й американські санкції проти Росії довели свою ефективність,так як змусили президента РФ Володимира Путіна почати переговори щодо політичного врегулювання конфлікту з Україною, повідомляє прес-служба глави держави.

"Санкції - це мотивація Путіна сидіти за столом переговорів. Чи були санкції ефективними? Впевнений, що так", - заявив президент в інтерв'ю американському виданню Politico.

Порошенко зазначив, що через санкції Росія занала відчутних економічних збитків: втратила 150 млрд доларів і 10% ВВП, а також "10 років розвитку в найбільш чутливих секторах економіки". Крім того, Кремль змушений витрачати менше коштів на військово-промисловий комплекс, додав глава держави.

При цьому він підкреслив, що жоден факт порушення міжнародного права Кремлем не повинен залишатися безкарним, і закликав США і ЄС посилити санкції проти Росії.

"Незважаючи на всі суперечки, Європа разом зі Сполученими Штатами, разом з усіма країнами G7, зберігає єдність, принаймні, у питанні України. Але я хочу більше санкцій. Якщо Росія здійснила акт агресії в нейтральних водах Чорного моря проти наших військових кораблів, має бути покарання. Тому що це акт агресії", - підкреслив Порошенко.

Український президент уточнив, що додаткові санкції могли б стосуватися банківського сектора РФ, товарів подвійного призначення тощо.

Порошенко також подякував лідерівам США і ЄС, які з 2014 року підтримують санкційний режим щодо Росії за збройну агресію проти України, анексію Криму та інші порушення норма міжнародного права. На думку українського президента, послідовність і принциповість країн Заходу стала для Путіна неприємним сюрпризом.

"Путін не може повірити, що Європейський Союз може так довго зберігати єдність і солідарність з Україною. Він не міг уявити, що це відбуватиметься протягом п'яти років. І в цій ситуації я хочу подякувати Європейському Союзу, особливо канцлеру Меркель, французьким президентам Олланду і Макрону. Я хочу подякувати Дональду Туску, який відігравав величезну роль. Я хочу подякувати Жан-Клоду Юнкеру. Я хочу подякувати лідерам ЄС, які навіть у цій ситуації можуть досягти таких результатів, демонструючи, що цінності Європейського Союзу набагато важливіше, ніж запропоновані Путіним гроші за скасування санкцій", - підкреслив президент.

Відзначимо, 20 березня президент України Петро Поршенка ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) про санкції проти 294 російських компаній і 848 громадян Росії.

4 березня ЄС продовжив на рік санкції проти заочно засудженого за держзраду Януковича і 11 його соратників ще на рік. Їх активи залишаться замороженими до 6 березня 2020 року. У швейцарському "чорному списку"на сьогодні числяться 19 українців, частина яких ніколи не була у списку санкцій ЄС.

21 грудня Євросоюз офіційно продовжив санкції проти Росії. Рішення про введення санкцій було прийнято одноголосно. Детальніше про санкційну політику України читайте в матеріалі Валентини Самар і Єлизавети Стрий "Санкції: курси крою та шиття" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".