Президент закликав парламентарів наступного тижня проголосувати судову реформу

14 вересня 14:24

Вона має стати ключем до "справедливого судочинства" в країні.

 

Президент України Петро Порошенко вважає за необхідне прийняти судову реформу наступного тижня.

"Чекаю, що наступного тижня Верховна Рада України проголосує судову реформу", - написав гарант на своїй сторінці в Twitter.

Гарант нагадав про те, що в рамках реформи будуть ліквідовані вищі спеціалізовані суди, а також на конкурсній основі сформовано новий склад Верховного суду.

Президент також наголосив на тому що, не збирається "далі миритись з несправедливим судочинством". У цьому контексті він звернувся до підприємців з проханням підтримати необхідність проведення і прискорення судової реформи. Зокрема, він закликав їх брати участь у роботі Громадської ради доброчесності та перевіряти кандидатів у судді оновленого Верховного суду.

Нагадаємо, 30 вересня 2016 року набули чинності зміни до Конституції України в частині правосуддя та закону "Про судоустрій і статус суддів", у зв'язку з чим в країні стартувала судова реформа. Верховний суд став найвищою судовою інстанцією України, його склад повинен бути сформований з суддів, обраних за підсумками відкритого конкурсу.

26 грудня стало відомо про те, що до участі у конкурсі на зайняття посад суддів оновленого Верховного суду допущені 653 кандидата. Конкурс оголошено на 120 вакантних посад, по 30 чоловік у кожен касаційний суд.

Детальніше про судову реформу в Україні читайте в матеріалі Михайла Жернакова "Верховний суд президента" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".