Порошенко назвав терміни переходу ЗСУ на стандарти НАТО

10 сiчня 21:20

Президент заявив, що євроатлантична інтеграція сприяє зміцненню української державності.

 

Президент України Петро Порошенко висловив впевненість, що до 2020 року Збройні сили України перейдуть на стандарти НАТО, повідомляє прес-служба глави держави.

"У 2020 році ЗСУ будуть організовані і здатні діяти повністю за стандартами НАТО згідно з законом про національну безпеку", - заявив президент у ході візиту до Здолбунова Рівненської області у четвер, 10 січня.

Порошенко підкреслив, що сьогодні українська армія здатна ефективно виконувати бойові завдання і відбивати російську агресію.

"За чотири роки ми створили ЗСУ. І сьогодні - це сотні тисяч належним чином підготовлених, добре озброєних і забезпечених всім необхідним воїнів з речовим, медичних, харчових, бойовим, житловим та іншим забезпеченням", - підкреслив глава держави.

За словами Порошенка, що на потреби сектора національної безпеки і оборони України направляє 5% ВВП.

"Ми інвестуємо частину ресурсів в потужності оборонно-промислового комплексу, відновлюємо роботу конструкторських бюро, створюємо нові робочі місця в ОПК. Щомісяця українське військо отримують десятки і сотні одиниць нового і модернізованого зброї, техніки, в тому числі літаків і ракет", - додав президент.

Глава держави підкреслив, що зовнішньополітичний курс України на інтеграцію в європейські та євроатлантичні структури сприяє зміцненню державного суверенітету й економіки країни.

"Наш шлях – до миру. Але не на умовах капітуляції, яку нам пропонує російська п'ята колона, а на умовах національних інтересів України... Членство в ЄС – це шлях до добробуту країни. А євроатлантична інтеграція – це шлях до зміцнення української державності та гідності українських громадян. І ми довели, що здатні здобувати перемоги на цьому визначеному українським народом шляху", - підкреслив глава держави.

Нагадаємо, в грудні минулого року Верховна Рада прийняла в першому читанні поправки в закон "Про оборону України", включивши в нього поняття "військова стандартизація", "військовий стандарт", "стандарт НАТО", "стандарт у сфері оборони держави-члена НАТО", "орган військової стандартизації" та їх тлумачення.

У грудні 2016 року Генеральний штаб ЗСУ завершив розробку Державної програми розвитку Збройних сил України на період до 2020 року, що передбачає перехід української армії до повної взаємосумісності з силами НАТО.

У червні того ж року президент Петро Порошенко підписав Стратегічний оборонний бюлетень України – документ оборонного планування, розроблений з метою визначення основних напрямків реалізації воєнної політики України та розвитку сил оборони до кінця 2020 року, який передбачає курс на інтеграцію України до НАТО.

Документ передбачає, що до 2020 року в українській армії мають бути проведені заходи щодо безпеки інформації згідно зі стандартами НАТО і посилені можливості Збройних сил як суб'єкта системи кібербезпеки.

Детальніше про виклики, що стоять перед ЗСУ на шляху реформування, читайте в статті Юрія Бутусова "Армія-2019: 5 життєво важливих змін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".