Порошенко назвав прихильників проекту "Північний потік-2" спільниками РФ у гібридній війні

31 березня 04:34

Президент вважає будівництво трубопроводу порушенням принципів Європейського енергетичного союзу.

 

Президент України Петро Порошенко вважає прихильників будівництва трубопроводу "Північний потік-2" спільниками Росії в її гібридної війні, заявив він в інтерв'ю виданням медіагрупи Funke, яке буде опубліковано в суботу, 31 березня, повідомляє DW.

За словами глави української держави, будівництво "Північного потоку-2" становить серйозну небезпеку для України. З одного боку, Київ щорічно втрачатиме по 2 мільярди доларів мит, які стягував за транзит російського газу в Європу. З іншого боку, російський концерн "Газпром", імовірно, зменшить обсяги поставок газу в Україну і таким чином "послабить" країну, вважає Порошенко.

Він підкреслив, що для Росії "Північний потік-2" - це "інструмент політичного тиску", а Німеччина і північний захід Європи стануть більш залежними від Москви.

Президент також зазначив, що будівництво трубопроводу порушує принципи Європейського енергетичного союзу.

На думку Порошенка, справа про отруєння колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля спричинить за собою наслідки для прокладання трубопроводу, який повинен з'єднати Росію і Німеччину.

Днями компанія Nord Stream 2, засновником і єдиним акціонером якої є "Газпром", отримала дозвіл на прокладання ділянки "Північного потоку-2" в німецькій економічній зоні.

21 березня євродепутати підтримали законопроект Єврокомісії, який поширює правила внутрішнього газового ринку ЄС на газопроводи, які розташовані не на континенті, в тому числі - на "Північний потік-2", який у своєму нинішньому вигляді не відповідає правилам так званого третього енергетичного пакета ЄС, оскільки повністю належить російському "Газпрому".

Раніше, 11 березня, проти будівництва "Північного потоку-2" зі спільною заявою виступили парламенти Литви, Латвії та Польщі. Пізніше до них приєдналася й Естонія.

Наприкінці січня 2017 року влада німецької землі Мекленбург-Передня Померанія дала згоду на будівництво ділянки газопроводу "Північний потік-2" по дну Балтійського моря.

Система "Північний потік-2" складається з двох паралельних гілок трубопроводу, пропускною здатністю близько 27,5 мільярдів кубометрів газу на рік.

Детальніше про ризики "Північного потоку-2" читайте у статті Олени Павленко "Третій непрохідний" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".