Порошенко назвав "Північний потік-2" політичним хабарем

09 квiтня 19:28

Президент нагадав про рішення Стокгольмського арбітражу і назвав РФ ненадійним партнером в енергетичному секторі.

 

Президент України Петро Порошенко висловив впевненість, що газопровід "Північний потік-2" є політичним хабарем керівництву ряду європейських країн в обмін на лояльність до Росії.

"Північний потік - 2" – це чисто політичний проект, який фінансує Росія. Вибачте за жорсткі слова, але це політичний хабар в обмін на лояльність до РФ", - заявив глава держави в інтерв'ю німецькому виданню Handelsblatt, опублікованому в понеділок, 9 квітня.

Порошенко підкреслив, що проект є економічно необґрунтованим, а головною метою будівництва російського газопроводу є економічна та енергетична блокада України.

Президент нагадав, що через територію України проходить транзитний трубовопровод, який використовується для поставок газу до Європи. А Україна має намір залучити європейську компанію до управління ГТС.

"Він значно дешевше та легко і недорого може бути модернізований. Зараз він здатний на щорічний транзит до 100 млрд кубометрів", - додав Порошенко.

Він нагадав, що НАК "Нафтогаз України" виграла позов у російського "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі. При цьому, РФ відмовилася поставляти Україні газ, незважаючи на передоплату.

"Це в черговий раз демонструє, що Росія – ненадійний партнер, зокрема, в енергетичному секторі", - підсумував президент.

Повідомлялося, що 21 березня євродепутати підтримали законопроект Єврокомісії, який поширює правила внутрішнього газового ринку ЄС на газопроводи, які розташовані не на континенті, в тому числі - на "Північний потік-2", який у своєму нинішньому вигляді не відповідає правилам так званого третього енергетичного пакета ЄС, оскільки повністю належить російському "Газпрому".

Раніше, 11 березня, проти будівництва "Північного потоку-2" зі спільною заявою виступили парламенти Литви, Латвії та Польщі. Пізніше до них приєдналася й Естонія.

Однак Федеральне відомство з судноплавства і гідрографії Німеччини видало дозвіл на будівництво 30-кілометрової ділянки газопроводу.

Фінляндія також погодила будівництво "Північного потоку-2".

Система "Північний потік-2" складається з двох паралельних гілок трубопроводу, пропускною здатністю близько 27,5 мільярдів кубометрів газу на рік.

Детальніше про ризики "Північного потоку-2" читайте у статті Олени Павленко "Третій непрохідний" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".