Порошенко назвав голосування за резолюцію ООН по Криму потужним сигналом Кремлю

14 листопада 23:00

Український президент висловив упевненість, що Генасамблея підтримає резолюцію більшістю голосів.

 

Президент України Петро Порошенко привітав підтримку Третім комітетом Генеральної Асамблеї ООН проекту резолюції про стан прав людини в окупованому Криму.

"Вітаю рішення Третього комітету з посиленою резолюції ГА ООН про стан прав людини в Криму! Вдячні співавторам рішення та всім нашим союзникам за потужний сигнал російській окупаційній владі щодо міжнародної єдності та солідарності в питанні деокупації Криму", - сказано в повідомленні, опублікованому на офіційній сторінці глави держави у Facebook ввечері у вівторок, 14 листопада.

Український президент висловив упевненість, що резолюція отримає широку підтримку на рівні Генеральної асамблеї ООН у грудні, зазначивши, що розраховує на успіх "наших спільних зусиль з відновлення суверенітету і територіальної цілісності України".

Як повідомлялося, 14 листопада Третій комітет Генеральної асамблеї ООН підтримав проект резолюції "Стан прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)". Документ підтримали представники 71 держави, 77 – утрималися, 25, у тому числі РФ, – проголосували проти

Резолюція засуджує порушення, обмеження прав людини, дискримінацію кримських татар, українців та представників інших етнічних і релігійних груп з боку російських окупантів; застосування законодавства РФ на анексованій території і примусове переведення громадян України в російське громадянство.

У проекті резолюції міститься вимога до Росії виконати рішення Міжнародного суду ООН щодо поновленню прав і свобод громадян України на півострові і заклик забезпечити освітній процес українською і кримськотатарською мовами.

Крім того, документ містить заклик негайно скасувати рішення про оголошення Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборону його діяльності, а також покласти край практиці примусу жителів Криму до служби в російській армії, в тому числі за допомогою тиску або пропаганди.

Проект резолюції засуджує відмову в доступі на територію Криму моніторингової місії ООН з прав людини в Україні незважаючи на чинний мандат місії.