Порошенко наполягає на закріпленні в Конституції курсу на інтеграцію в НАТО і ЄС

03 вересня 21:29

Інші формати закріплення євроатлантичного курсу президент вважає неефективними.

 

Президент України Петро Порошенко висловив впевненість, що курс на інтеграцію в НАТО і Євросоюз має бути закріплено на конституційному рівні. Інші формати декларування зовнішньополітичного вектора, які не передбачають зобов'язань сторін, глава держави назвав неефективними.

"Дуже просив би, щоб ці проекти якомога швидше були розглянуті, включені до порядку денного та скеровані до Конституційного суду", - сказав президент у ході зустрічі з головами фракцій і керівництвом парламенту в понеділок, 3 вересня.

Свою позицію Порошенко пояснив необхідністю не допустити реваншу і ревізії досягнень Революції Гідності.

"Хочу окремо підкреслити, що будь-який інший формат документа, який не має юридичних зобов'язань, насправді, є, м'яко кажучи, неефективним. У мене взагалі після відповідних подій з російською агресією слово "меморандум", включаючи Будапештський, дещо дратує", - зазначив президент.

Порошенко уточнив, що проект передбачає внесення змін до преамбули, трьох статей та перехідних положень Основного Закону. Зокрема, з Конституції мають виключити норму про підстави для перебування Чорноморського флоту Росії в Криму.

"Конституційних підстав для цього після прийняття цих конституційних змін не буде", - пояснив глава держави.

Він також повідомив, що у преамбулу Конституції планується внести новелу про цивілізаційний вибір України – європейської і євроатлантичної інтеграції.

У трьох статтях будуть закріплені обов'язки Верховної Ради, Кабінету міністрів і президента підтримувати й реалізовувати курс інтеграції України в НАТО і ЄС.

Нагадаємо, в березні президент України Петро Порошенко доручив розробити законопроект про внесення змін до Конституцію, які б закріпили курс держави на вступ до ЄС і НАТО. Підготовку проекту закону убло завершено в серпні.

Раніше Порошенко повідомив про плани України приєднатися до військово-політичного блоку НАТОпротягом найближчих 10 років.

Як повідомлялося, 17 січня РНБО схвалила проект закону "Про національну безпеку", який передбачає законодавче закріплення планів України на членство в НАТО та Євросоюзі.

У розробці законопроекту брали участь експерти з НАТО, США та ЄС.

Прийнятий у 2017 році закон №6470 про внесення змін у деякі законодавчі акти України (щодо зовнішньополітичного курсу України)також визначає членство України в НАТО як стратегічний зовнішньополітичний пріоритет держави.

У червні 2016 року президент Петро Порошенко підписав Стратегічний оборонний бюлетень України– документ оборонного планування, розроблений з метою визначення основних напрямків реалізації воєнної політики України та розвитку сил оборони до кінця 2020 року, який передбачає курс на інтеграцію України до НАТО.

Детальніше про перспективи європейської та євроатлантичної інтеграції і результати недавніх самітів НАТО і ЄС читайте в матеріалі профільного віце-прем'єр-міністра Іванни Климпуш-Цинцадзе "Уперед і вгору" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".