Порошенко нагородив митрополитів колишньої УПЦ МП - учасників об'єднавчого Собору

14 сiчня 03:05

Орден отримав також єпископ колишньої УАПЦ Андрій.

 

Президент України Петро Порошенко підписав указ про нагородження трьох єпископів Православної церкви України. Ордена Ярослава Мудрого IV і V ступенів відповідно отримали митрополит Вінницький і Барський Симеон (Володимир Іванович Шостацький) і митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Олександр Миколайович Драбинко). Симеон і Олександр стали єдиними єпископами Української православної церкви Московського патріархату, які взяли участь в об'єднавчому Соборі в Києві 15 грудня минулого року.

Державну нагороду також отримав митрополит Галицький колишньої Української автокефальної православної церкви Андрій (Степан Васильвич Абрамчук). Глава держави нагородив його орденом "За заслуги" II ступеня.

У президентському указі №7/2019 від 13 січня йдеться, що єпископів нагороджено за "значний внесок в утвердження духовності, милосердя і міжконфесійної злагоди, вагомі особисті заслуги у розбудові незалежної Православної церкви України, багатолітнє сумлінне служіння українському народові".

Нагадаємо, 6 січня Україна отримала Томос про автокефалію ПЦУ, підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм напередодні. Церемонія передачі палиці й Томосу митрополиту Епіфанію офіційно завершила процедуру отримання Україною церковної незалежності.9 січня Томос підписали всі члени Синоду Вселенського патріархату.

15 грудня на Об'єднавчому соборі в Софії Київській був обраний предстоятель помісної української церкви – Православної церкви України. Ним став 39-річний митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній.

При цьому кандидатура голови УПЦ КП Філарета на виборах не висувалася. За словами патріарха, якщо б він не відмовився від престолу, це поставило б Собор під загрозу зриву. У той же час, його обрали постійним членом Синоду ПЦУ і присвоїли титул "почесного патріарха".

8 січня президент Петро Порошенко присвоїв Філарету звання Героя України, через день Філарет вручив главі держави церковний орден Андрія Первозванного.

Детальніше про перспективи помісної церкви читайте в статті Катерини Щоткіної "Просто автокефалія" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".