Порошенко готовий прийняти в Луганську міжнародну невійськову гуманітарну місію

10 серпня 09:16

Гуманітарна місія в Луганськ повинна супроводжуватися українськими військовими. Присутність збройних сил інших держав буде розцінюватися як вторгнення.

 

За результатами переговорів з президентом Міжнародного комітету Червоного Хреста Петером Маурером і іншими міжнародними партнерами зараз розглядається можливість направлення гуманітарної місії в Луганськ. Про це президент України Петро Порошенко повідомив у телефонній розмові з канцлером ФРН Ангелою Меркель у п'ятницю, 9 серпня.

"Ми готові прийняти гуманітарну допомогу, але якщо ця місія буде міжнародною, без всякого військового супроводу, яка надійде виключно через пункти пропуску на кордоні, які контролюються українськими прикордонниками і в супроводі українських військових для забезпечення безпеки місії", - цитує Порошенка президентська прес-служба.

У свою чергу Меркель зазначила, що Німеччина, як і її союзники, дотримується чіткої позиції, що будь-яка гуманітарна місія повинна спрямовуватися виключно у відповідності з міжнародним правом, тільки через канали ООН або Червоного Хреста і лише за узгодженням з українською стороною. "Наша позиція чітка - будь-яке вторгнення, навіть якщо воно називається гуманітарних, є вторгненням, і це червона лінія, яку жодна держава не може перетинати", - заявила канцлер Німеччини.

У ході телефонної розмови з віце-президентом США Джозефом Байденом президент України повідомив про свою ініціативу надання українській та залучення міжнародної гуманітарної допомоги для Луганська під егідою Міжнародного Комітету Червоного Хреста, а також запропонував США долучитися до неї.

Байден висловив підтримку зусиллям України налагодити гуманітарну допомогу в чіткій відповідності з міжнародним правом та законодавством України, а саме, принципам виключення іноземного військового супроводу місії, проходження вантажів через підконтрольні України пункти пропуску на кордоні та багатосторонній формат, в тому числі з участю США. Він також дав високу оцінку послідовності кроків президента України щодо врегулювання ситуації на Донбасі, наголошується в повідомленні прес-служби.

Як повідомлялося, заступник глави адміністрації президента України Валерій Чалий 8 серпня, ближче до півночі заявив, що Росія під приводом гуманітарної допомоги направляла до українського кордону конвой з військовими і військовою технікою.

Чалий зазначив, що президент України Петро Порошенко зібрав оперативний штаб, провів телефонні переговори зі світовими лідерами, завдяки чому рух цього конвою було зупинено. !zn

Читайте також:

В Кремлі заперечують спробу вторгнення в Україну під виглядом "миротворців"

Зупинена реальна загроза військового вторгнення Росії в Україну під виглядом гуманітарної місії"

Сьогодні була війна

Путін, Назарбаєв і Лукашенко розглядають можливість прямих переговорів з Порошенком