Порошенку доповіли, що "Нормандська" зустріч щодо Конституції пройшла успішно

20 серпня 17:26

На зустрічі також обговорювалося виконання Мінських угод.

 

Президент України Петро Порошенко повідомив про успішне завершення консультацій на рівні юридичних експертів країн "Нормандської четвірки", які завершилися у Берліні.

Як заявляли в РФ, на цій зустрічі сторони повинні були обговорити конституційну реформу в Україні, і виконання Мінських угод.

"Можу вам повідомити, що.. закінчилися переговори в Берліні на рівні експертів. Ми продемонстрували спільну з ЄС позицію з приводу виконання Україною Мінських угод і, наскільки мені доповіли, ці переговори пройшли успішно", - заявив Петро Порошенко 20 серпня.

У той же час, в МЗС України напередодні зустрічі відзначали, що на цій зустрічі Україна, Німеччина та Франція спільно роз'яснять Росії особливості конституційної реформи в Україні, але не будуть з РФ її "обговорювати".

Раніше Конституційний суд схвалив надання окремим регіонам Донбас т. н. "особливого статусу". Вище керівництво країни наполегливо спростовує наявність "особливого статусу" для окупованих регіонів Донбасу.

Сергій Рахманін у статті для ZN.UA, аналізуючи питання, що означають спрямовані Радою в КС зміни до Конституції, прогнозує, що Київ может бути змушений прийняти постійне законодавство про "особливий статус" Донбасу згідно з Мінськими домовленостями і зазначає, що 11-й пункт Мінських угод передбачає "прийняття постійного законодавства про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей відповідно до заходів, зазначених у примітках (прим.1) до кінця 2015 року".

У той же час, представники бойовиків "ДНР" і "ЛНР" вже висловили незадоволення проектом закону навіть при тому, що "особливі права" підконтрольних їм регіонів Донбасу будуть прописані в перехідних положеннях Конституції.

Саме на цьому законопроекті наполягала і представник США Вікторія Нуланд, яка особисто переконувала депутатів голосувати за нього для демонстрації прихильність Мінськими угодами.

Раніше в МЗС РФ дорікали Україні в тому, что саме з її боку Мінські домовленності не виконуються, а зміни до Конституції - "імітуються".