Порошенко до кінця місяця планує повідомити РФ щодо непродовження договору про дружбу

03 вересня 19:36

Дія документа закінчується 30 вересня 2018 року.

 

Президент України Петро Порошенко має намір до 30 вересня направити в Російську Федерацію повідомлення про припинення дії Договору про дружбу, співпрацю і партнерство з Росією, який був підписаний в 1997 році. Договір просто не буде продовжений. Про це він повідомив у понеділок, 3 вересня, під час зустрічі з лідерами фракцій Верховної Ради України.

"Я підкреслюю, що він не розривається, оскільки це складна і тривала процедура, а він припиняє свою дію у зв'язку з непродовженням", - заявив Порошенко.

Він додав, що питання продовження чи непродовження документа перебуває саме в компетенції президента України. Тому після того, як Порошенко отримає від Міністерства закордонних справ необхідні документи, він має намір "в термін до 30 вересня направити зі своїм підписом повідомлення Російської Федерації про непродовження дії цього договору.

За словами Порошенка, незабаром після надання МЗС документів, він планує провести з приводу договору про дружбу з РФ засідання Ради національної безпеки і оборони України.

"Це вимагає голосування в парламенті. Але, безумовно, я хотів би провести з цього приводу консультацію, щоб врахувати думку парламенту, щоб врахувати його при підготовці відповідного рішення РНБО", - зазначив Порошенко.

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Російською Федерацією та Україною, в якому закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності існуючих кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці один одного, був підписаний у 1997 році. У 2008 році угода була автоматично продовжена на 10 років.

Раніше президент України Петро Порошенко заявив про те, що Україна підійшла досить підготовленою й юридично захищеною до припинення дії Договору про дружбу з РФ. І вже найближчим часом він чекає від МЗС необхідний пакет документів. У квітні він закликав Верховну Раду прийняти рішення про одностороннє припинення дії низки положень Угоди.

У МЗС України вважають, що Договір про дружбу з РФ виконав свою місію, але тепер документ вичерпав себе у всіх можливих сенсах. До 30 вересня 2018 року Україна повинна вирішити, чи продовжувати дію Договору про дружбу на наступні 10 років.

Детальніше про вихід України з Договору про дружбу з РФ читайте в матеріалі Олени Зеркаль і Тараса Качки "Великий договір" – нюанси вирішують усе" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".