Понад третина виборців уже визначились із бажаним кандидатом на пост президента

04 вересня 13:47

Трійку лідерів рейтингу очолили Тимошенко, Гриценко і Порошенко.

 

Трохи більше третини, або ж 37% виборців уже остаточно, на їхню думку, визначились із кандидатом на пост президента, якого вони планують підтримати. Водночас ще 47% віддають перевагу певному кандидату зараз, але ще можуть і передумати, а для 11% все може ще змінитися. При цьому в жодного кандидата частка стійких прихильників не переважає половини від потенційних голосуючих. Такі результати соціологічного дослідження опублікував Фонд "Демократичні ініціативи".

Серед чинників, які найбільше впливають на вибір кандидата, основними були особисті якості кандидата (57%), його попередня діяльність (43%) та програма і пропозиції (40%). Щодо до мотивів вибору, то найбільше українці роблять ставку на привабливість особистості кандидата (значимий мотив для 36% виборців) та близькість ідей та пропозицій кандидата (теж 36%).

Що стосується підтримки основних кандидатів, то на кінець серпня лідером залишалась Юлія Тимошенко із 17,8%, далі йдуть Анатолій Гриценко – 8,4%, Петро Порошенко – 7,9%, Вадим Рабінович – 6,7%, Юрій Бойко – 6,4%, Володимир Зеленський – 6,1%, Олег Ляшко – 5,8%, Святослав Вакарчук – 5,6%. Істотно менший відсоток зібрав вибір "інший кандидат" – із 9,7% у травні до 3,7% у серпні.

Що стосується "регіональних" симпатій, то Юлія Тимошенко та Петро Порошенко мають підтримку майже в усіх регіонах України (Порошенко – за винятком Сходу); Анатолія Гриценка, Святослава Вакарчука підтримують переважно на Заході і в Центрі, а Вадима Рабіновича та Юрія Бойка – на Півдні, Сході та Донбасі. Олег Ляшко має кращі результати у Центрі та на Півдні, а Володимир Зеленський – на Півдні та Донбасі. Помітна тенденція більшої підтримки Бойка, Рабіновича та Тимошенко серед старших вікових груп, а Вакарчука та Зеленського – серед молоді.

Загальнонаціональне опитування населення України було проведене Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 16 по 22 серпня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Відповідно до соцопитування групи "Рейтинг", лідерами президентського рейтингу залишаються Юлія Тимошенко (за неї готові проголосувати 17,7% опитаних) і колишній міністр оборони України, лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко (10,7% респондентів).

За даними опитування компанії GfK Ukraine, за підсумками липня розрив між ними скоротився: у Тимошенко 23,1% голосів респондентів, які визначилися з кандидатом (зростання до червня +0,6%), у Гриценка – 15,5% (зростання +2,3%).

Чергові вибори президента України мають відбутися в березні 2019 року.