Понад півсотні депутатів у січні-лютому пропустили 90% голосувань у Раді – "Чесно"

03 березня 18:11

Дев'ятеро не проголосували жодного разу. Переважна більшість з них перебуває під слідством або переховується від нього за межами України.

 

Упродовж січня та лютого поточного року 58 народних депутатів пропустили понад 90% голосувань у Верховній Раді, повідомляє громадський рух "Чесно". За цей період у сесійному залі парламенту відбулося 18 засідань із 304 голосуваннями.

Водночас, згідно з інформацією з офіційного сайту ВР, дев'ять народних обранців за 12 робочих днів січня-лютого не проголосували жодного разу. П'ятеро з них перебувають під слідством, втекли з країни або написали заяву про складання повноважень.

Під час усіх голосувань у січні та лютому 2019 року були відсутні:

1. Дмитро Добкін ("Опозиційний блок") – за даними письмової реєстрації, був відсутній з невідомих причин.

2. Євген Бакулін (позафракційний) – фігурант справи про закупівлю за завищеною ціною вишок для видобутку нафти та газу на Чорноморському шельфі – так званої справи "вишок Бойка". Оголошений у розшук, давно не відвідував Україну.

3. Костянтин Жеваго (позафракційний) – за даними письмової реєстрації, був відсутній з невідомих причин.

4. Сергій Клюєв (позафракційний) – оголошений у розшук за лінією Інтерполу.

5. В'ячеслав Константіновський (позафракційний) – у липні 2017 написав заяву про складання депутатського мандату, її досі не підтримали.

6. Олександр Онищенко (позафракційний) – депутат-утікач, фігурант "газової справи" про протиправне заволодіння упродовж 2013-2016 років майном "Укргазвидобування" та завдання підприємству 740 млн гривень збитків. Переховується від слідства у Лондоні.

7. Надія Савченко (позафракційна) – підозрювана у підготовці теракту, державного перевороту та поваленні влади "на замовлення" з РФ. Перебуває у СІЗО.

8. Дмитро Ярош (позафракційний) – за даними письмової реєстрації, був відсутній з невідомих причин. За всю каденцію ВР взяв участь лише у 1,87% голосувань.

9. Лев Підлісецький ("Самопоміч") – відсутній за станом здоров'я. У коментарі "Чесно" повідомив про наявність проблеми з оформленням тривалої медичної довідки про хворобу.

Водночас депутати від "Опозиційного блоку" Вадим Рабінович і "Батьківщини" Валерій Дубіль взяли участь лише в одному голосуванні з 304.

"Народні депутати не завжди беруть участь у голосуванні попри присутність (у Раді - ред.): у січні-лютому присутність склала 77,6%, а голосування - 41,1%. Понад 50% голосувань пропустили - 259 депутатів", - зазначають активісти.

У найбільшій кількості голосувань не брали участь екс-регіонали з груп "Воля Народу" (84%) і "Відродження"(79%), у найменшій – депутати від "Народного фронту" і "Самопомочі" (56%). Найбільше прогульників у "Батьківщині" (47,7%), "Опозиційному блоці" (31,1%) та серед позафракційних (36,1%).

"Депутати, обрані за партійними списками, частіше беруть участь у голосуваннях, ніж депутати-мажоритарники: різниця в їхній активності голосувань за січень-лютий 2019 року становила 9,8%, за грудень 2018 року становила 9%, у листопаді - 1,5%, у жовтні - 8%", - наголошують у русі.

Активісти наголошують на тому, що навіть стовідсоткового прогульника відкликати неможливо. І єдине, чим можна покарати ледащо - позбавити частини зарплатні. Крім цього, за дорученням спікера з вересня 2016 року прогульників час від часу публікують у парламентському виданні "Голос України".

Нагадаємо, у грудні 252 народних депутати пропустили 50% голосувань Верховної Ради, зокрема 61 депутат пропустив понад 90% голосувань. За даними веб-сайту ВР, офіційно вони пропустили голосування з невідомих причин, тобто, не через хворобу чи відрядження. Частина відомих депутатів проголосували лише кілька разів за місяць.