Помпео: США виділять кошти ЄС для зменшення залежності від російських енергоресурсів

15 лютого 13:37

Помпео закликав не вірити запевненням РФ, що "Північний потік 2" - чисто економічний проект.

 

Держсекретар США Майкл Помпео заявив, що США готові виділити для ЄС до 1 млрд дол для фінансування певних проєктів, які дозволять зменшити залежність регіону від енергоресурсів Росії. Про це політичний діяч повідомив під час виступу на Мюнхенській конференції.

"Ми вирішили виділити до $ 1 млрд на проєкти в рамках Ініціативи трьох морів", - заявив Помпео.

В свою чергу, Морган Ортагус, представник держдепартаменту, на своїй сторінці в Твіттер написала, що ці кошти стануть гарантією суверенітету, процвітання та енергетичної незалежності ЄС.


Під час промови держсекретар Помпео також закликав не вірити російським обіцянкам стосовно "Північного потоку–2".

Відомо, що Ініціатива трьох морів - це форум європейських країн Східної та Центральної Європи. Учасники мають вихід до Адріатичного, Балтійського і Чорного морів.

Раніше повідомлялося про те, що Конгрес США включив до оборонного бюджету на наступний рік положення про введення санкцій проти газопроводу "Північний потік-2".

Морський газопровід "Північний потік-2" потужністю 55 млрд куб. м на рік повинен пройти від компресорної станції "Слов'янська" в Кінгісепському районі Ленінградської області до балтійського узбережжя Німеччини. Засновником і власником контрольного пакета акцій акціонерного товариства "Північний потік-2" є російський газовий монополіст "Газпром".

Докладніше читайте в матеріалі експертів Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайла Гончара, Оксани Іщук, Віталія Мартинюка та Ігоря Стукаленко "Нормандська перегазовка по-кремлівськи" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".