Помилки зв'язки Зеленський-Коломойський можуть негативно позначитися на єврейській громаді України — Politico

17 квiтня 12:57

Другий тур президентських виборів відбудеться 21 квітня.

 

У другому турі президентських виборів в Україні, які відбудуться менш ніж через тиждень, здається все більш імовірним, що 41-річний комік Володимир Зеленський переможе чинного главу держави Петра Порошенка. Українці сподіваються, що Зеленський буде боротися за "просту людину". З цим є одна велика проблема - і звуть її Ігор Коломойський, пише журнал Politico.

На телеканалі Коломойського "1+1" транслюють шоу Зеленського, в тому числі серіал "Слуга народу", в якому той зіграв шкільного вчителя, що став президентом. ЗМІ олігарха також надають матеріально-технічне забезпечення кампанії коміка, і нещодавно з'ясувалося, що адвокат Зеленського Андрій Богдан був особистим адвокатом Коломойського. Крім того, журналісти-розслідувачі повідомили, що за останні два роки Зеленський їздив 14 разів в Женеву і Тель-Авів, де проживав Коломойський. Жоден з них не прокоментував цю інформацію.

Незважаючи на те, що Зеленський неодноразово заперечував, що перебуває під впливом олігарха, команда Порошенка називає його "маріонеткою Коломойського". Ці звинувачення, однак, не нашкодили рейтингу коміка - його прихильники вважають за краще довіряти його серіальному персонажу. Навіть ті з них, хто вірять в зв'язок Зеленського з Коломойським, воліють ігнорувати це, оскільки, як не парадоксально, багато хто в Україні високо цінує олігарха. Призначений губернатором своєї рідної Дніпропетровської області на сході України в березні 2014 року, він зіграв важливу роль у тому, щоб переламати хід російської агресії, витративши понад 10 мільйонів доларів на створення батальйону, який успішно захищав регіон від сепаратистів.

"Поки в Донбасі йдуть бойові дії, в нашому місті тихо, як на цвинтарі. І це завдяки нашому губернатору Коломойському", - хвалився місцевий ресторатор.

В той час ходили розмови, що Коломойський може стати прем'єр-міністром України чи навіть президентом. The Wall Street Journal опублікував статтю під заголовком "Таємна зброя України: відважний олігарх Ігор Коломойський".

Його беззаперечна підтримка України спровокувала хвилю патріотизму у Дніпропетровській області - багато жителів фарбували свої балкони, тротуари, вітрини і навіть автомобілі в кольори українського прапора. Однак так само, як він не змінює свої погляди щодо України, Коломойський зберіг свої старі звички з насильницьких 1990-х. Олігарх, який тримав у своєму кабінеті живу п'ятиметрову акулу - яку він, за повідомленнями, годував під час зустрічей, щоб нервувати своїх гостей, - стикався із звинуваченнями у замовних вбивствах, залякуванні і хабарництві.

Коломойський був звільнений зі своєї губернаторської посади в березні 2015 рік, а вже через рік його ПриватБанк був націоналізований. Уряду також вдалося домогтися того, щоб суд в Лондоні заморозив більше 2,5 мільярдів доларів його закордонних активів. Побоюючись за свою безпеку після того, як Геннадія Корбана заарештували за звинуваченням у вбивстві та викраденні людей, у 2016 році олігарх втік до Швейцарії, а потім в Ізраїль. Відтоді Коломойський перебуває за кордоном, ведучи війну проти свого заклятого ворога - президента Порошенка. Він звинувачує голову держави в тому, що він "негідний раб абсолютної влади".

Його телеканал транслював навіть повідомлення про те, що президент вбив власного брата, який загинув в автокатастрофі в Молдові в 1997 році. Порошенко заперечує ці звинувачення.

Коломойський також створив власну націоналістичну політичну партію "УКРОП", яка отримала лише два місця в парламенті в 2016 році. Однак зі зльотом Зеленського Коломойський, як очікується, зможе повернутися в Україну без страху арешту за розкрадання в Приватбанку. Він вже подав сигнал про своє тріумфальне повернення в Україну, вимагаючи 2 мільярди доларів в якості компенсації за націоналізацію Приватбанку.

Хоча Зеленський неодноразово виступав проти надання олігарху "преференційного статусу" під час свого президентства, їх заплутані ділові відносини ставлять під сумнів його рішучість. Коломойський - нещадний бізнесмен, навчений у беззаконні 1990-х років, в той час як комік - політичний новачок з невеликим досвідом. Чи зможе він протистояти вимогам Коломойського?

Те, що Коломойський - єврей, також є унікальною проблемою для Зеленського в країні, яка історично була антисемітською. Враховуючи, що Зеленський дотримується тієї ж віри, союз з олігархом може викликати відповідну реакцію проти єврейської громади країни.

"Є обгрунтовані причини для занепокоєння про майбутнє українських євреїв", - сказав Владислав Давидзон, головний редактор журналу Odessa Review.

"Наявність єврейського президента, якого підтримує лякаючий єврейський олігарх, може призвести до того, що будь-які недоліки будуть спрямовані проти єврейської громади".

В "Слузі народу" є незабутня сцена, в якій ображений президент, який знаходиться на межі імпічменту, гнівно відкидає угоду олігархів і вибігає з їх зборів. Чи буде комік в ролі президента діяти так само жорстко стосовно олігарха, як і його телевізійний персонаж? Це питання, яким задаються багато людей в Україні, оскільки перемога Зеленського стає все більш імовірною.

Читайте також: Популізм Зеленського може дорого обійтися Україні — Financial Times

7 квітня ЦВК оголосила офіційні результати першого туру виборів президента України, щовідбувся 31 березня. За шоумена Володимира Зеленського проголосували 30,24% виборців (понад 5,7 млн чоловік), а за чинного главу держави Петра Порошенка - 15,95% (більше 3 млн громадян).

Явка виборців склала 63,48%, у виборах взяли участь майже 19 мільйонів українців. На посаду голови держави претендували 39 кандидатів.

Другий тур виборів голови держави призначено на 21 квітня. Докладніше про перші уроки виборів 31 березня читайте у статті Романа Якеля "Програш влади" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".