Польський воєвода назвав провокацією візит Порошенка до Сагрині

09 липня 17:04

Вбитих мирних мешканців воєвода назвав бандитами.

 

Очільник Люблінського воєводства Пшемислав Чарнек назвав заходи із вшанування українців загиблих у польській Сагрині, які відбулися 8 липня за участю президента Петра Порошенка, провокацією. Про це він сказав в коментарі польським медіа у понеділок, 9 липня.

За його словами українці, яких він назвав бандитами, тисячами вбивали поляків, а в Сахрині було вбито всього лиш кілька десятків українців, що "не йде в жодне порівняння з польськими жертвами". При цьому він заявив, що вбиті мирні мешканці Сагрині насправді були "бандитами, членами опорної бази для УПА".

"Сагрінь - це неймовірна травма тисяч польських партизанів, тисячі солдатів домашньої армії, які були вбиті цілими сім'ями… І тепер, за моєю переконаністю, прирівнюють ці дві події, можуть стати злочином", - сказав воєвода.

Він додав, що ініціюватиме притягнення до кримінальної відповідальності промовця на заході, історика Григорій Купріянович, який має відповідати за "злочин" згідно з новим польським законом про Інститут національної пам'яті.

Нагадаємо, 8 липня Петро Порошенко прийняв участь в церемонії відкриття меморіалу пам'яті українцям, загиблим при етнічних чистках під час Другої Світової війни у польській Сагрині.

У свою чергу президент Польщі Анджей Дуда, який прибув в Україну для участі в заходах, присвячених 75-й річниці Волинської трагедії 8 липня, назвав її етнічною чисткою і геноцидом польського народу.