Польща пропонує створити посаду президента Східного партнерства і секретаріат

14 травня 18:41

Президент може працювати на ротаційній основі.

 

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович запропонував створити в Східному партнерстві інститут президентства, який координуватиме роботу між країнами-учасницями. Чапутович пропонує, щоб президент Східного партнерства працював на ротаційній основі.

"Я запропонував створити на ротаційній основі президентство Східного партнерства, яке буде співпрацювати з президентством Європейського Союзу, обговорюючи співробітництво, програми, ініціативи з президентством ЄС і, може бути, більш широко, з трійкою", - сказав глава МЗС Польщі.

"Трійка" включає в себе країни, яка головує в даний момент, країну, яка головувала до неї, і країну, яка буде головувати після.

Чапутович хотів би, що президент раз на рік проводив зустрічі ВП у своїй столиці.

"Звичайно, це важко, але мій основний месидж полягає в тому, що ці країни повинні взяти на себе більше відповідальності за координацію їх роботи для себе самих, і не чекати, що ми можемо для них зробити, продемонструвати ЄС, що вони організовані", - пояснив він. "Так, між країнами є відмінності, але я буду заохочувати всі країни почати співпрацювати між собою".

Також Чапутович запропонував створити "постійний секретаріат країн Східного партнерства з дипломатами, делегованими в цей секретаріат, який скористається вже існуючою системою, намагаючись координувати контакти з європейськими інституціями".

"Я думаю, це також дасть більшу видимість програмі і буде дуже позитивним сигналом", - сказав дипломат.

Нагадаємо, на міністерській зустрічі глава МЗС Чехії повідомив, що Євросоюз не буде запроваджувати нові санкції проти Росії через рішення Володимира Путіна роздавати російські паспорти жителям окупованих територій Донбасу.