Польща підтримує відправку оціночної місії ООН до ОРДЛО

21 лютого 01:30

У МЗС Польщі висловили готовність сприяти роботі місії.

 

Польща підтримує відправку технічної оціночної місії ООН у ОРДЛО для розробки варіантів формату розміщення міжнародного миротворчого контингенту, повідомив заступник міністра закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький.

"Ми розуміємо, що думки щодо параметрів миротворчої місії розходяться, однак ООН може, як мінімум, почати процес і направити місію зі збору фактів. Польща як непостійний член Ради Безпеки ООН готова сприяти цій роботі", - заявив польський дипломат у середу, 20 лютого.

Ціхоцький підкреслив, що Росія повинна виконувати взяті на себе в рамках Мінських домовленостей зобов'язання і вивести свої військові формування з території України.

Раніше в середу президент України Петро Порошенко запропонував ООН надіслати в ОРДЛО технічну оціночну місію для підготовки до введення миротворців.

Представник України в ООН Володимир Єльченко заявив, що технічна місія ООН могла б провести аналіз військово-технічного аспекту миротворчої місії і визначити кількість військовослужбовців, яких необхідно направити до регіону.

Наприкінці січня президент Петро Порошенко повідомив, що три постійних члени Ради Безпеки ООН – США, Британія і Франція - підтримують введення миротворців до ОРДЛО.

Раніше голова ОБСЄ Мирослав Лайчак повідомив про готовність Організації підтримати розміщення миротворців ООН у ОРДЛО, надати підтримку та поділитися досвідом роботи в регіоні.

Спецпредставник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер заявляв, що США підтримують розміщення миротворчої місії в Донбасі, але без згоди РФ втілити цей задум буде неможлив

Україна наполягає, що мандат місії поширювався на всю окуповану територію, включаючи неконтрольовану ділянку кордону з РФ.

Росія, у свою чергу, категорично не хоче пускати миротворців схід від лінії розмежування.

Докладніше про перспективи розміщення миротворчої місії ООН в Донбасі читайте у статті Сергія Рахманіна "Миротворчість і мироігрища" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".