Польща не розкриватиме список українців, яким оголошено заборону на в'їзд

13 листопада 12:03

Ващиковський хоче, щоб про заборону в'їзду українці дізналися вже на кордоні.

 

Польща не буде розкривати повний список українців, яких оголошено персонами нон грата. Зараз в уряді завершують формувати перелік осіб, яким буде заборонено в'їзд до Польщі. Як заявив міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський, в міністерстві хочуть, щоб люди дізнавались про свій статус нев'їзних уже на кордоні, пише Dzienik Gazeta Prawna.

"На даний момент ми запускаємо процедуру, яка не дозволять людям з антипольськими настроями приїхати до Польщі", – сказав він.

Зокрема мова йде про людей, які причетні до рішення України заборони ексгумацію польських поховань в Україні. Однак Ващоковський уточнив, що міністерство не уточнюватиме ані про те, проти скількох осіб буде оголошено заборону, ані про те, якої сфери це стосується

При цьому глава МЗС Польщі зазначив, що заборона не суперечитиме правилам Шенгену щодо в'їзду громадян третіх країн до ЄС.

Нагадаємо, 9 листопада польське видання Dziennik Gazeta Prawna з посиланням на власні джерела повідомило, що польська влада внесла директора Українського інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича до непублічного списку "персон нон-грата" через його нібито "антипольські погляди". За словами В'ятровича, він не отримував жодних повідомлень про заборону в'їзду до Польщі.

Як повідомлялося раніше, міністр закордонних справ Республіки Польща Вітольд Ващиковський зробив гучну заяву, в якій зазначив, що його країна має намір запустити процедури, покликані обмежити можливості в'їзду в країну українців, які демонструють "антипольські погляди". "Люди, які демонстративно надягають мундири СС "Галичина", до Польщі не приїдуть", - додав глава польського зовнішньополітичного відомства.