Politico: Сенат виправдає Трампа в разі голосування за імпічмент сьогодні – лідер більшості

06 листопада 11:24

Деякі сенатори-республіканці захищали Трампа, інші відмовилися коментувати події через те, що вони можуть стати срисяжними в судовому процесі щодо імпічменту.

 

Лідер більшості в Сенаті Мітч Макконнелл заявив у вівторок, що верхня палата Конгресу США виправдає президента Дональда Трампа, якщо сьогодні відбудеться судовий розгляд у справі про імпічмент, пише журнал Politico.

"Я скажу, що майже впевнений, чим це може закінчитися", - сказав Макконнелл журналістам. "Якщо б це було сьогодні, я не думаю, що є якесь питання - це не призвело б до імпічменту. Таким чином, питання в тому, як довго Сенат хоче зайняти? Як довго кандидати в президенти хочуть бути тут, у Сенаті, а не в Айові та Нью-Гемпширі?"

Республіканець з Кентуккі додав, що йому ще треба поговорити з лідером меншості Сенату Чаком Шумером про те, як Сенат розглядатиме справу про імпічмент. Але він сказав, що вони імовірно вони почнуть з розгляду угоди, укладеної між колишніми лідерами Сенату Томом Дешлом і Трентом Лоттом, яке уклали під час суду у справі про імпічмент Білла Клінтона.

У той час як деякі республіканські сенатори захищали Трампа, інші відмовилися коментувати останні події в розслідуванні імпічменту Палати представників, пославшись на їх роль в якості потенційних присяжних у судовому процесі щодо імпічменту, відзначає журнал.

4 листопада, у США оприлюднили перші стенограми свідчень екс-посла США в Україні Марі Йованович і колишнього радника держсекретаря Майкла Маккінлі по справі про імпічмент Дональда Трампа, повідомляє прес-служба Комітету з питань розвідки Палати представників.

31 жовтня Палата Представників проголосувала за процедуру імпічменту, визначивши порядок публічних слухань, допиту свідків, права й обов'язки учасників процесу.

Перед цим протягом місяця члени трьох комітетів нижньої палати Конгресу проводили розслідування щодо Дональда Трампа, підставою для якого стала скарги анонімного представника розвідувального співтовариства.

Докладніше читайте у статті Володимира Кравченка "Як в Америці оголошують імпічмент" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".