Поліція викликала Березенка на допит у справі про підкуп виборців – Бутусов

13 березня 18:29

Заступник голови фракції БПП чекають на Богомольця вранці в найближчий понеділок. Але депутат має право скористатися недоторканністю і не прийти.

 

Заступника голови парламентської фракції "Блоку Петра Порошенко" Сергія Березенка викликали на допит у поліцію в рамках кримінального провадження про підкуп виборців. Звернення від Національної поліції надійшло до Верховної Ради в середу, 13 березня, повідомив журналіст Юрій Бутусов.

За інформацією, якою володіє Бутусов, Березенка запросили ло Головного слідчого управління НПУ на Богомольця, 10 в Києві о 10:00 понеділка, 18 березня.

При цьому журналіст засумнівався у перспективи розслідування справи про підкуп до завершення президентських виборів, а також нагадав, що Березенко має право не приходити на допит, скориставшись депутатською недоторканністю.

"Він народний депутат, сам він нічого не роздає, зрозуміло, процедура складна, а він недоторкана особа, і нічого з ним поліція зробити не має права", - констатував Бутусов.

На його думку, дії поліції є "політичною демонстрацією".

"СБУ веде справу про підкуп виборців проти депутатів "Батьківщини", оприлюднені вже факти, докази. І там депутат Дубіль не приходить взагалі на допити. А тепер МВС заявляє про схеми підкупу виборців з боку БПП. Очевидно, війна між Порошенком і Аваковим виходить на новий виток, загострення протистояння наростає", - підсумував журналіст.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков в інтерв'ю DT.UA повідомив, що заступник голови фракції БПП Сергій Березенко є фігурантом кримінальних проваджень про підкуп виборців. Відомості внесено до ЄРДР за заявами кандидатів у президенти Анатолія Гриценка і Юлії Тимошенко. Однак проводити слідчі дії щодо народного депутата не можна, якщо тільки Верховна Рада за поданням генпрокурора не позбавить нього недоторканності.

Березенко, в свою чергу, зажадав від Авакова спростування "недостовірної інформації, що принижує честь, гідність і політичну репутацію".

21 лютого, СБУ і ДБР провели більше 50 обшуків у співробітників виборчих штабів кандидата в президенти Юлії Тимошенко в декількох областях. У них вилучили особисті речі, агітпродукцію і великі суми готівки. За даними СБУ, організатором і керівником "виборчої піраміди" є один з народних депутатів.

Того ж дня в Сумах поліція затримала двох членів виборчого штабу Петра Порошенка, отримавши повідомлення про підкуп виборців. Після втручання обласної прокуратури затриманих відпустили. Прокуратура визнала незаконними дії поліцейських і зареєструвала кримінальне провадження.

Детальніше про роботу поліції в умовах виборчого процесу і позицію МВС читайте в інтерв'ю Арсена Авакова "Я президенту в очі сказав: я не проти вас, але виступатиму проти фальсифікацій на виборах"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".