Поліція розслідує "самоправство" Богдана щодо звільнення Кличка

09 грудня 13:46

Голова Офісу президента поки публічно не відреагував на звернення Кличка до Нацполіції.

 

Нацполіція порушила кримінальне провадження щодо голови Офісу президента України Андрія Богдана за заявою міського голови Києва Віталія Кличка, повідомляє "Радіо Свобода".

"27 листопада 2019 року слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у місті Києві внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань ... за ознаками кримінального порушення, передбаченого статтею 356 Кримінального кодексу України", - йдеться у повідомленні.

Богдана звинувачують у самоправстві.

Голова Офісу президента поки публічно не відреагував на звернення Кличка до Нацполіції.

Раніше повідомлялося, що мер Києва Віталій Кличко подав до Нацполіції заяву щодо "самоправства" очільника Офісу президента Андрія Богдана

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд Києва призначив на 31 жовтня підготовче засідання за позовом Віталія Кличка до Кабінету міністрів і відкрив провадження за позовом до голови офісу президента Андрію Богдану.

4 вересня Кабмін погодив звільнення голови Київської міської державної адміністрації Віталія Кличка і направив відповідне подання уряду на підпис президенту Зеленському.

У відповідь Віталій Кличко заявив, що вважає таке рішення неконституційним, а звільнити його можуть тільки кияни.

У серпні депутати Верховної Ради VIII скликання звернулися до Конституційного суду за офіційним тлумаченням положень Конституції про місцеве самоврядування і державної влади в Києві. Посилаючись на рішення КСУ від 2003 року, за яким обраний киянами мер міста повинен бути призначений і главою КМДА, 51 депутат попросив "раз і назавжди" врегулювати питання про київського мера і главу КМДА. Також у зверненні йдеться про згортання реформи децентралізації та позбавлення столиці самоврядування. Рішення з приводу звернення Конституційний суд ще не виносив.

Зазначимо, що у Києві на пост глави КМДА, як правило, президенти призначали обраних мерів. Винятками були тільки Іван Салій, який очолив КМДА при президенті Леоніді Кравчуку в 1993 році, не будучи мером, а також Олександр Попов, призначений Віктором Януковичем восени 2010 року замість Леоніда Черновецького.

У президента Володимира Зеленського хочуть призначити новим очільником Київської міської держадміністрації колишнього гендиректора телеканалу "1+1" Олександра Ткаченка.

Докладніше про правові колізії щодо посади мера та голови КМДА читайте у статті Олександра Сергієнка "Столиця дежавю" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".