Поліція прибрала протестувальників від російських вагонів з вугіллям на Львівщині

22 вересня 02:30

За словами глави поліції Львівщини, ситуація перейшла у політичну площину

 

Поліція Львівської області розігнала протестувальників на залізничних коліях людей, які блокували потяги з вугіллям, на вагонах яких було написано РЖД - Російська залізниця. Гірники і ветерани прагнули не допустити провезене через всю країну вугілля з країни-агресора на збагачувальну фабрику.

Протистояння стало загальновідомим, хоча в ЗМІ протестувальників вперто називали "невідомими особами". Насправді це були гірники та ветерани АТО.

Глава поліції Львівської області полковник Василь Віконський звернувся до представників органів місцевого самоврядування та керівництва вугільного підприємства в зв'язку з блокуванням залізничної колії.

"З огляду на те, що питання переросло в політичну площину, звертаюся до місцевої влади і керівництва вугільного підприємства негайно вирішити свої спірні питання. Поліція розблокувала шляхи, тепер ви повинні знайти рішення проблеми", - цитує Віконського прес-служба Міністерства внутрішніх справ у Фейсбук в суботу ввечері.

Глава поліції Львівщини наголосив, що "запрошені в поліцію громадяни будуть встановлені, порушники оштрафовані, і всіх їх відпустять.

Раніше повідомлялося, що в Сокальське відділення поліції 21 вересня надійшла заява від керівництва одного з вугільних підприємств району про те, що в селі Селець на залізничній колії станції "Соснівка" невідомі здійснюють блокування вагонів, завантажених вугіллям, чим завдають істотного фінансового збитку підприємству.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.279 (блокування транспортних комунікацій, захоплення транспортного підприємства) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає від двох до п'яти років позбавлення волі.

Під час жорстких заходів щодо розблокування руху учасники акції блокування, відбиваючись, завдали тілесних ушкоджень восьми правоохоронцям. Одного з них, 38-річного старшого сержанта поліції, доставили до лікарні.

У прес-службі також зазначили, що на вимоги правоохоронців блокувальники не реагували. "Поліція змушена була застосувати заходи поліцейського примусу, оскільки вони чинили фізичний опір", - додали у відомстві.

Правоохоронці затримали 28 правопорушників, вони доставлені у відділення поліції, встановлюються їх особисті дані.

За інформацією місцевого видання Zaxid.net, на залізничній станції "Соснівка" протягом декількох днів активісти, шахтарі і учасники бойових дій блокують вагони з вугіллям. Вони вимагають пояснень, яким чином вугілля з країни-агресора (на вагонах є напис РЖД - "Російські залізниці") виявився в Західній Україні.

Як пізніше стало відомо, затриманих відпустили з поліції. Але вони не мають наміру пускати ситуацію на самоплив і вимагають у влади відповіді: хто і по якому праву впустив на територію України вугілля з окупованих територій, завезений через Росію. Довести це дуже просто: вугілля, що видобувається в будь-якому регіоні має свої відмітні ознаки: марку, зольність, теплотворність, вміст сірки і т. д. Будь-який кваліфікований гірник визначить марку вугілля навіть на око, не кажучи вже про лабораторні аналізи. Тому встановити належність поставленого вугілля нескладно. А ось як він потрапив на Західну Україну - на це питання повинні відповісти інші люди.

В минулому році Білорусь експортувала в Україну кам'яного вугілля на суму $ 50,36 млн, що в 798 разів більше, ніж у 2017 році. Про це повідомляє Громадське з посиланням на дані Державної служби статистики Білорусі.

Обсяги експорту антрациту з Білорусі в Україну за рік зросли в 307 разів і склали $ 8,82 млн.

При цьому в даних українського Держстату імпорт вугілля з Білорусі не відображено взагалі.