Поліція отримала понад 800 звернень щодо порушення виборчого законодавства

07 лютого 14:23

Правоохоронці склали 36 адмінпротоколів щодо підкупу виборців.

 

Станом на 7 лютого Нацполіція зафіксувала понад 800 звернень громадян щодо порушень виборчого законодавства. Про це в ефірі одного з телеканалів заявив голова МВС Арсен Аваков.

"На сьогодні ми маємо 803 звернення, коли ми фіксуємо не просто слова, а конкретні звернення. За цими зверненнями 19 кримінальних справ порушено, винесено 544 адміністративних протоколи за незаконну агітацію, 36 - підкуп виборців, хуліганство - 8, пошкодження майна - 7", - повідомив Аваков.

За даними опитування Ради Європи, 68% українських виборців хочуть, щоб вибори проводилися чесно, і очікують, що на виборах будуть порушення.

"Я бачу три ступеня ризиків: це купівля голосів, другий ризик - маніпуляція з виборчим реєстром, і третій ризик - втручання у систему виборів, електронне втручання. За всіма трьома напрямками ми продумали фактори превенції", - повідомив Аваков. За його словами, інформація, що надійшла від виборців про порушення, надсилається до департаменту кіберполіції або в департамент оперативного супроводу, або в патрульну поліцію.

Читайте також: ЦВК зареєструвала Порошенка кандидатом у президенти України

Раніше в МВС нагадали про кримінальну відповідальність за оплату роботи агітаторів і спостерігачів на виборах - такі порушення виборчого законодавства поліція буде кваліфікувати як підкуп виборця.

В Одеській області набирає обертів афера, коли в соцслужбах формують списки охочих отримати одноразову матеріальну допомогу. Представники соціальних категорій населення, в тому числі "афганці", учасники АТО заповнюють заяву, вказуючи свої особисті дані, а гроші їм обіцяють виплатити в березні або квітні.