Поки Порошенко обіцяв, Тимошенко зареєструвала законопроект про незаконне збагачення

28 лютого 12:44

Законопроект отримав номер №10103.

 

Лідер Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Юлія Тимошенко зареєструвала проект закону про внесення змін у Кримінальний кодекс України, який повертає відповідальність за незаконне збагачення чиновників. Згідно з інформацією сайту Верховної Ради, законопроект зареєстрований під №10103.

Сама Тимошенко зазначила, що прийняття її законопроекту має виправити ситуацію: доповнити Кримінальний кодекс України новою ст. 368-5 і встановити кримінальну відповідальність посадової особи за придбання у власність активів в незаконним шляхом.

У свою чергу президент Петро Порошенко другий день обіцяє внести свій законопроект про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення та зареєструвати його як невідкладний.

"Я сьогодні вранці підписав і зараз даю доручення зареєструвати президентський законопроект, який враховує зауваження, але принциповою залишається позиція – невідворотність кримінального покарання за незаконне збагачення", - сказав Порошенко на засіданні Ради регіонального розвитку Кіровоградської області у Кропивницького в четвер.

Нагадаємо, 26 лютого українські ЗМІ повідомили, що Конституційний суд скасував статтю Кримінального кодексу про незаконне збагачення. КСУ визнав статтю 368-2 неконституційною і такою, що суперечить принципу презумпції невинності. Рішення було винесено на закритому засіданні Великої палати КСУ. Суддя КСУ Сергій Головатий не підтримав рішення.

Антикорупційна ініціатива EUACI зробила аналіз скасованої статті про незаконне збагачення і заявила, що аргументація Конституційного Суду про скасування закону сумнівна.

Через скасування закону Національне антикорупційне бюро буде змушене закрити всі кримінальну провадження щодо посадових осіб, підозрюваних і звинувачених у незаконному збагаченні, а таких 65. Повідомлення про підозру за ст. 368-2 вручені екс-керівнику ДФС Мирославу Продану першому заступнику голови СБУ Павлу Демчині, міністру інфраструктури Володимиру Омеляну, екс-співробітнику ГПУ Дмитру Сусу, екс-прокурору сил АТО Костянтину Кулику, голові Держаудиту Лідії Гавриловій. Також зареєстровано кримінальні провадження щодо народних депутатів Вадима Рабіновича, Олега Ляшка, Євгена Дейдея, Максима Полякова та інших політиків і посадових осіб.

Ст. 368-2 передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 2 до 10 років з конфіскацією майна та забороною обіймати певні посади на строк до трьох років.