Питання українських моряків стало токсичним для Росії — Зеркаль

18 липня 16:43

Після прийняття Міжнародним трибуналом з морського права наказу щодо моряків навіть країни та політики, що сумніваються, будуть тиснути на Росію, вважає Зеркаль.

 

Заступниця міністра закордонних справ України з питань євроінтеграції Олена Зеркаль заявила в інтерв'ю DT.UA, що питання українських моряків стало токсичним для Росії. "Чому ви не думаєте, що питання українських моряків є для Росії дуже токсичним? Найбільш токсичним з усіх", - сказала Зеркаль.

За її словами, з прийняттям Міжнародним трибуналом з морського права наказу щодо моряків тепер навіть країни і політики, що сумніваються, будуть апріорі тиснути на Росію для виконання цього рішення. "Тому даний наказ і ситуація щодо моряків стали токсичними для РФ", - каже Зеркаль.

Відповідаючи на запитання "Якщо воно настільке токсичне, то, напевно, Росія могла б вже і випустити моряків?", Зеркаль зазначила, що "тоді Володимир Володимирович не був би Володимиром Володимировичем, що не піддається тиску".

17 липня суд Москви продовжив термін утримання під вартою всіх 24 моряків на три місяці.

25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення, яким зобов'язав РФ звільнити два катери, рейдовий буксир ВМС України і 24 українських моряків, захоплених в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року. Рішення підтримали 19 суддів, російський суддя голосував "проти". Росія відзвітувала трибуналу про виконання вимоги, однак українців досі утримують у СІЗО "Лефортове" (Москва), РФ продовжує маніпулювати власним розумінням рішення.

Детальніше читайте в інтерв'ю Олени Зеркаль оглядачам відділу міжнародної політики DT.UA Тетяні Силіній і Володимиру Кравченку в тижневику "Дзеркало тижня. України".