Після рішення КСУ суди почали відпускати зрадників та терористів — прокурор АР Крим

06 липня 11:33

Нещодавно Конституційний Суд України визнав неконституційною норму КПК України, якою суд фактично зобов'язувався, обираючи запобіжний захід, застосовувати безальтернативний запобіжний захід - тримання під вартою.

 

Ця норма - частина 5 статті 176 КПК - застосовувалась до підозрюваного у вчиненні державної зради та інших тяжких і особливо тяжких злочинів проти основ національної безпеки України та злочинів, пов'язаних із терористичною діяльністю чи діяльністю незаконних воєнізованих або збройних формувань. Відразу після визнання її неконституційною з'явилися рішення судів, які дають можливість звільняти таких підозрюваних і обвинувачених з-під варти.

Про це в своїй статті для DT.UA пише прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов. За його словами, прокуратура АР Крим теж зіштовхнулась із цією новою реальністю.

"У четвер один із районних судів м. Києва, фактично, дав можливість звільнити з-під варти особу, яка, фінансуючись російською стороною, готувала й розміщувала в мережі Інтернет матеріали антиукраїнського спрямування, що містили заклики до зміни меж території України. Аналогічні рішення потенційно можуть бути прийняті найближчим часом ще у трьох кримінальних провадженнях", - зазначає прокурор.

Ідеться про Олега Сагана, арешт якому суд замінив на заставу у 80 тис. грн, а також Кирила Вишинського, керівника підрозділу російського ІА "Россия сегодня" в Україні і Петра Міхальчевського, екс-"міністра" охорони здоров'я окупованого Криму, обвинувачених у державній зраді, справи яких уже розглядаються судами, та Олександра Саттарова, учасника НЗФ "Самооборона Криму", що сприяло окупації Росією АРК.

Детальніше про проблеми з утриманням під вартою зрадників та терористів читайте в статті Гюндуза Мамедова "Як не дати підозрюваним у державній зраді втекти за кордон?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".