Підсумки варшавського саміту НАТО можуть стати розчаруванням для Києва

08 липня 15:41

У Польщі керівництво Альянсу може обмежити підтримку України декларативними заявами та піти на серйозні поступки Кремлю.

 

Підсумки відкритого 8 липня саміту НАТО у Варшаві можуть стати неприємним сюрпризом для української сторони, оскільки у затверджених на ньому підсумкових документах не буде конкретного плану дій щодо вступу України в Альянс і заяв про готовність надати Києву летальну зброю. Про це у своїй статті для DT.UA пише оглядач Володимир Кравченко.

Як відзначає аналітик, серед затверджених самітом рішень не буде також підтвердження рішення Бухарестського саміту 2008 року, згідно з яким Україна може вступити до НАТО за умови відповідності усім наданим критеріям.

"Для Києва це неприємний сюрприз. Більше того: хоча Петро Порошенко очікує, що на саміті Альянс підтвердить політику "відкритих дверей", велика вірогідність, що через позицію Парижа та Берліна у Варшавській декларації не буде й цього. При тому, що "відкриті двері" у НАТО - традиційна формула, повторювана з саміту в саміт", – вказує автор, відзначаючи, з посиланням на власну інформацію, що саміт завершиться заявами про відданість рішенням попередніх самітів (Бухарестського, Чиказького, Уельського).

Крім цього, оглядач, посилаючись на доступні йому відомості, повідомив, що в підсумкову декларацію саміту закладуть пункт про відновлення роботи Ради Росія-НАТО (РРН), обґрунтувавши це будь-яким зручним способом, будь то необхідність спільної боротьби з тероризмом, загальні інтереси в Сирії або необхідність налагодити діалог для реалізації Мінських угод. Фактична причина поновлення роботи РРН, однак, пов'язана з бажанням Парижа та Берліна "компенсувати" на російському напрямку підтримку Альянсом України.

"Здається, що НАТО у своєму підсумковому документі обмежиться лише тим, що підтвердить підтримку територіальної цілісності і незалежності України, політику невизнання незаконної анексії Криму, засудить агресію Росії проти нашої країни, закличе виконувати Мінські угоди, відзначить українські здобутки на шляху реформ і згадає Комплексний пакет допомоги", – резюмує автор, припускаючи, що приблизно ті ж пункти будуть озвучені на засіданні комісії Україна-НАТО.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко розраховує, що на саміті НАТО у Варшаві, який відкрився сьогодні, 8 липня, буде підтверджена можливість України вступити до Альянсу.

Детальніше про значення та імовірні підсумки саміту НАТО, що проходить у Варшаві з 8 по 9 липня, читайте у статті Володимира Кравченка "Саміт НАТО: східне крило з синьо-жовтою міткою для DT.UA.