Підготовку до зустрічі в "нормандському форматі" розпочнуть цього тижня

29 травня 14:00

Порошенко розраховує, що рішення про миротворців у Донбасі вирішать найближчим часом.

 

Президент України Петро Порошенко доручив заступнику глави Адміністрації президента Костянтину Єлісєєву 1 червня виїхати в Берлін для проведення переговорів про підготовку зустрічі в "Нормандському форматі" на вищому рівні.

"Ми дуже твердо розраховуємо на те, що рішення щодо миротворців буде прийнято найближчим часом, і ми домовилися в Аахені, що спробуємо організувати якомога швидше зустріч на вищому рівні "Нормандського формату", і з цього приводу, за моїм дорученням заступник голови президентської Адміністрації 1 червня виїжджає до Берліна для проведення відповідних переговорів", - заявив Порошенко під час зустрічі з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмайєром у Києві у вівторок.

За словами Порошенка, він із президентом Німеччини обговорив деталі імплементацій Мінських угод, в тому числі необхідну складову безпеки – введення миротворчої місії за мандатом Ради безпеки ООН. Глава Української держави зазначив, що за його дорученням міністр закордонних справ України Павло Клімкін сьогодні, 29 травня, перебуває в Нью-Йорку, де в 15:00 за українським часом починається засідання Ради безпеки ООН, присвячене Україні.

"Ми дякуємо Німеччину за участь, дуже важливо буде почути й позицію російського представника. Безумовно, ми дуже твердо розраховуємо на те, що рішення щодо миротворців має бути прийнято найближчим часом", - сказав президент України.

Нагадаємо, що президент України Петро Порошенко 10 травня заявив, що погодив із канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Еммануелем Макроном кроки щодо підготовки зустрічі "нормандської четвірки", яка, найімовірніше, відбудеться в Парижі.

У свою чергу міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас у Москві запропонував організувати зустріч глав зовнішньополітичних відомств Франції, Росії та України "нормандському форматі" в Берліні.