Під Конституційним судом побилися націоналісти і представники БПП

14 травня 11:41

В КС розглядали відповідність Конституції закону про люстрацію.

 

У Конституційному суді, 14 травня, почали розглядати відповідність деяких положень закону про люстрацію Основному закону. Під будівлею суду відбулася сутичка між активістами ВО "Свобода" та "Національного корпусу" з одного боку та представниками "Блоку Петра Порошенко" з іншого.

Протистояння почалося після того, як "свободівці" почали звинувачувати чинного президента Петра Порошенка в ряді невдач на фронті. Зокрема активісти "Свободи" звинуватили Порошенка в загибелі українських військовослужбовців під час "Іловайського котла" і при обороні Дебальцевого, корупції в армії, а також поставили йому в провину скасування Конституційним судом норми про незаконне збагачення.

У відповідь на такі звинувачення активісти з боку БПП почали скандувати "Ганьба!", після чого і почалася бійка. Конфлікт оперативно припинили правоохоронці, які також були присутні біля будівлі Конституційного суду.

В результаті мітингувальників розділила Національна гвардія і Нацполіція. Представники одного боку скандують "Конституція не позеленіє", а їх опоненти кричать "Свинарчуків, Порошенка за ґрати".

Про постраждалих в результаті інциденту поки інформації немає.

Як передає "Громадське", "Національний корпус", "Національні дружини" та ВО "Свобода" виступають за розширення закону про люстрацію. Представники цих організацій тримають плакат з написом "Проти реваншу і мародерів".

"Ми виступаємо за те, щоб закон про люстрацію розширили і такі, як Порошенко, не могли призначати на посади "своїх" людей", - зазначив керівник центрального штабу "Нацкорпусу" Радіон Кудряшов.

У той же час громадська організація "Справа громад" влаштували акцію проти "згортання" закону про люстрацію. Вони зазначили, що не розуміють розділення акції на дві частини.

У свою чергу депутат від БПП Олег Барна заявив, що також прийшов на акцію, аби зняти з посади керівника Конституційного Суду Станіслава Шевчука.

Як повідомляло DT.UA, 14 травня, Конституційний суд міг скасувати закон про люстрацію. При чому, визнати неконституційним документ в КС готові були давно, але на Банковій вирішили не випускати в передвиборний рік рішення, як електорально непопулярне. При цьому, Порошенка цілком влаштовувало скасування закону. Визнання документа неконституційним відкриває можливість для призначення на державну посаду Андрія Богдана - одного з претендентів на посаду глави Адміністрації президента України Володимира Зеленського та особистого адвоката олігарха Ігоря Коломойського.

У підсумку Конституційний суд вирішив перенести розгляд закону про люстрацію на предмет відповідності Основному закону. Дата повторного розгляду поки невідома. Про те, чому суд переніс засідання також інформації немає.