Петро Порошенко передав Володимиру Зеленському естафету зовнішньої політики України

19 травня 03:59

Дуже важливі слова прозвучали у виступі на честь Дня Європи.

 

Президент Петро Порошенко, який закінчив каденцію, напередодні передачі влади новообраному президенту Володимиру Зеленському зробив своєрідне побажання, позначивши найбільш серйозні напрямки України у зовнішній політиці. Про це він сказав, виступаючи на урочистій церемонії відкриття Дня Європи у Києві 18 травня.

Порошенко сподівається, що новий глава держави Володимир Зеленський продовжить рух України до Європейського Союзу, повідомляє 112.ua.

"Післязавтра приступить до обов'язків новий президент України. Я твердо сподіваюся, що він продовжить рух України до Європейського Союзу. Це не можна ігнорувати, тому що абсолютна більшість українців стоїть саме на цих позиціях", - зазначив президент.

При цьому Порошенко дав кілька порад своєму наступнику в питаннях втілення в життя державної стратегії і здійснення зовнішньої політики:

  • Збережіть довіру і солідарність Євросоюзу з Україною.
  • Зміцнюйте проукраїнську міжнародну коаліцію, яка разом з Україною протистоїть агресії РФ і підтримує реформи.
  • Підсилюйте санкційний тиск західних країн на Росію до повного відновлення територіальної цілісності країни.
  • Продовжуйте виконання Угоди про асоціацію і поглибленої та всеохоплюючої ЗВТ з ЄС.
  • Поглиблюйте секторальну інтеграцію з ЄС: інтеграція енергетичного союзу ЄС, цифрового ринку ЄС, митне співробітництво, асоціація з Шенгенською зоною.
  • Створіть передумови для подачі заявки на членство в ЄС в 2023 році.

"Це абсолютно чітка програма, яку Україна здатна виконати", - підкреслив президент.

Наостанок Порошенко подякував міжнародному європейському співтовариству і українському народу за підтримку.

"Бажаю всім нам сили. Я дякую кожному з вас за ту підтримку, яку я відчував протягом п'яти років у європейському русі нашої держави. Без вашої підтримки нічого не було б. Я вдячний нашим партнерам за великі досягнення, які сьогодні отримує Україна", - сказав він.

Президент України Петро Порошенко призначив державні стипендії імені Левка Лук'яненка шести українським політв'язням, незаконно утримуваним в Росії. Відповідний указ оприлюднений на сайті глави держави.

Зокрема, на період ув'язнення стипендії будуть отримувати активіст Володимир Балух, режисер Олег Сенцов, журналіст Роман Сущенко та Микола Семена.

Також призначені стипендії строком на один рік заступникам лідера Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову і Ахтему Чийгозу.

Нагадаємо, стипендії Лук'яненка введено в Україні з грудня 2018 року. Гроші виплачуватимуть у формі щомісячної стипендії. Її розмір становитиме до трьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб.