Перспектива скасування санкцій ПАРЄ проти Росії суперечить резолюціям організації - Геращенко

27 листопада 11:38

А відповідна заява генсека РЄ є самодіяльністю, вважає політик.

 

Заява генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда про можливість скасування санкцій ПАРЄ, введених проти Росії за анексію Криму та збройну агресію проти України, є самодіяльністю та суперечить рішенням Комітету міністрів РЄ і резолюціям Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), повідомила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

На думку політика, генсекретаря РЄ більш, ніж членство Росії у ПАРЄ, має турбувати питання російської агресії проти України та Грузії.

"У статті для FT Генсек РЄ Т. Ягланд публічно повторив свою давню позицію: повернення Росії в ПАРЄ без всяких передумов. Його турбує, що інакше Європа залишиться без Росії, а на Росії буде територія безправ'я. Те, що РФ вкрала частину територій України, Грузії, його не турбує, те, що РФ порушує права людини й створила територію безправ'я в окупованих регіонах - теж не турбує генсека РЄ. Як і те, що його заяви є самодіяльністю, йдуть всупереч рішенням Комітету міністрів РЄ і резолюціям ПАРЄ", - написала вона на своїй сторінці в Facebook.

На думку Геращенко, якщо Європа дозволить Росії паплюжити європейські цінності, вона стане "іншою, здеградованою Європою".

"Якщо Європа дозволить РФ порушувати базові європейські принципи і права людини, то Європа залишиться без Європи, бо це буде вже інша, здеградована Європа – теж не спадає на думку Генсеку РЄ. Ми живемо в час певної деградації європейських інституцій і їх зовнішнього послаблення – тією ж Росією. Можна це прийняти і плисти за течією, можна це констатувати і намагатися цьому протистояти. Українська делегація в ПАРЄ точно обирає другий шлях, бо насправді – він перший і правильний", - резюмувала політик.

Як повідомлялося раніше, у Парламентській Асамблеї Ради Європи зареєстрований запит на проведення незапланованих дебатів про зняття санкцій з РФ і відновлення участі російської делегації у роботі ПАРЄ.

Росія була позбавлена права голосу в ПАРЄ у квітні 2014 року - одразу після анексії Криму та початку військових дій в Донбасі. За російськими парламентаріями збереглося лише право бути присутніми та виступати на засіданнях асамблеї, а також працювати в комітетах. Після цього РФ на знак протесту відмовилася від участі в сесіях ПАРЄ і перестала виділяти гроші в "касу" організації.