Персонал погрожує паралізувати роботу Єврокомісії

24 листопада 08:39

Роботу Єврокомісії може бути паралізовано одноденним страйком персоналу вищого органу виконавчої влади Євросоюзу, який мають намір провести «спільним фронтом» 11 профорганізацій, що об'єднують її працівників, у період до 17 грудня.

 

Персонал ЄК виступає проти запропонованого адміністрацією скорочення зарплат, вимагаючи, щоб економію бюджетних коштів було забезпечено за рахунок зниження платні «європейським високопосадовцям».

Скоротити витрати на утримання штату ЄК від Брюсселя вимагають уряди країн ЄС, які змушені йти на цей непопулярний крок стосовно власних держслужбовців у результаті фінансової кризи.

Раніше заступник голови Єврокомісії Марос Шефковіч, що відповідає за адміністративні питання, запропонував збільшити в умовах фінансово-економічної кризи робочий день урядовців інститутів ЄС.

З метою підвищення ефективності витрачання коштів наднаціонального бюджету ЄС єврокомісар пропонує скоротити до 2017 року на 5% чисельний склад співробітників інститутів ЄС у всіх штатних категоріях, а також збільшити їм мінімальну тривалість робочого тижня з 37,5 до 40 годин і вік виходу на пенсію - з 63 до 65 років.

Ці заходи не передбачають підвищення нинішнього рівня зарплат «європейським високопосадовцям» і виплати їм понаднормових.

Що стосується секретарського і технічного персоналу, єврокомісар вважає за доцільне перевести його на контрактну основу.

У разі схвалення запропонованої М.Шефковічем реформи, вона дозволить заощадити 1 мільярд євро адміністративних видатків ЄС до 2020 року.