Перші три роки звільненим Донбасом мають керувати військово-цивільні адміністрації – Фірсов

31 жовтня 13:55

Після цього у регіоні можна буде відновити місцеве самоврядування.

 

Після звільнення окупованої території Донбасу Україна зіткнеться з низкою викликів: 7 тис квадратних км заміновано, 1 млн зброї на руках, рублі як валюта, відсутність вивчення української мови й історії, зупинка базових підприємств регіону, видані місцевою владою документи та інше. Про це заявив очільник політичної ініціатив "Альтернатива" Єгор Фірсов в рамках дискусії "Повернення окупованих територій Донбасу. Український план", що проводиться спільно тижневиком "Дзеркало тижня" та Українською школою політичних студій.

"Спочатку там повинні створюватись військово-цивільні адміністрації, які працюватимуть перші три роки. Бо там не буде кому керувати. Всі, хто там працював вже виїхали", - сказав він.

За підрахунками політика, в Донецьку область потрібно 10 тисяч поліцейських, в Луганську - 6 тисяч: "Це мінімум який варто множ на 30%. Це люди які повинні мати вміння і освіту, яких там нема".

"Тому треба на три роки ввести військово-цивільні адміністрації . Після цього там буде відновлене місцеве самоврядування, проведені вибори, а тоді адміністрації ліквідують", - підкреслив Фірсов.

Раніше директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова зазначила, що повернення Донбасу матиме величезну економічну ціну.