Пасхавер запропонував вирішення двох основних проблем відбудови Донбасу після його звільнення

31 жовтня 14:28

Україна могла б наслідувати модель Китаю 70-х років.

 

Позаштатний радник президента України Олександр Пасхавер вважає, що після повернення Донбасу до складу України необхідно буде зосередитися на двох основних проблемах.

"Є дві проблеми. Перша - щоб туди (в Донбас - ред.) пішли гроші, менеджмент... Друга - деструктивне соціально-хворе після війни населення загальмує і без того повільний процес модернізації країни. Це дві рівних проблеми за значимістю, які потрібно вирішити одночасно", - заявив він в рамках дискусії "Повернення окупованих територій Донбасу. Український план", яка проводиться спільно тижневиком "Дзеркало тижня" і Українською школою політичних досліджень.

Пасхавер запропонував вирішити обидві проблеми як Китай в 70-х роках - способом вільних економічних зон.

"Вони були закриті від держави, там існували пільги для інвесторів, закриті зони, обмеження на міграцію людей. Але ці зони дають екстраординарні умови для розвитку", - зазначив радник президента.

При цьому він запропонував обмежити Донбас у виборчому праві на рівні країни, але надати самому регіону повне самоврядування.

"Це шокуюча пропозиція, як і закрита економічна зона. Але болотиста ситуація регіону просто виснажить країну. І я не бачу іншого способу вирішити цю проблему", - зазначив Пасхавер.

Раніше Пасхавер заявляв, що нинішня влада України "невипадкова" і адекватна ситуації. Українські еліти розділилися, що є необхідною умовою перемоги революції.

Детальніше про успіхи української влади та перспективи реалізації реформ в Україні читайте у статті Олександра Пасхавера "Вибір долі" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".