Парубій закликав розпочати консультації щодо створення нової коаліції в парламенті

17 травня 10:42

Однак у парламенту може не виявитися 30 днів на формування нової коаліції.

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій після заяви рішення "Народного фронту" про вихід з коаліції закликав народних депутатів розпочати консультації щодо створення нової коаліції в парламенті.

"Выдповыдно до положень ч. 7 ст. 83 Конституції України протягом одного місяця від сьогоднішнього дня, з дня припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України повинна бути сформована нова коаліція. У зв'язку з цим закликаю представників усіх фракцій і груп розпочати консультації з питання формування нової коаліції", - сказав Парубій на ранковому засіданні парламенту.

Згідно із законодавством, після оголошення про відсутність коаліції фракції можуть протягом 30 днів домовитися про створення нової. У разі, якщо вона не буде створена, президент має право оголосити про розпуск парламенту і призначити дострокові вибори.

Проте заступник головного редактора DT.UA Сергій Рахманін звертає увагу на те, що після вилучення з закону про регламент Верховної Ради норм про правила формування коаліції, вони так і залишилися неврегульованими.

"Старі правила створення та функціонування коаліції скасовані, нові - не написані. А, згідно з українським реаліям, все, що не відрегульовано, - вразливе", - констатує автор.

Коаліція депутатських фракцій "Європейська Україна" була створена 27 листопада 2014 року. До її складу увійшли фракції "Блок Петра Порошенко", "Народний фронт", "Об'єднання "Самопоміч", Радикальної партії Олега Ляшка, "Батьківщини" (всього у складі було 302 депутата). Пізніше фракції "Самопоміч", Радикальної партії і "Батьківщини" заявили про вихід з коаліції.

Рахманін також повідомляє, що команда Володимира Зеленського розглядає варіанти розпуску Верховної Ради і шантажу депутатів для їх примусу до співпраці. Рішення про дострокове припинення повноважень парламенту може бути прийнято з допомогою Окружного адмінсуду, який у березні зажадав від Верховної Ради документального підтвердження існування коаліції.