Парубій про можливий розпуск Ради: Працюватимемо до жовтня

15 квiтня 03:22

Спікер заявив про готовність парламенту і уряду продовжувати роботу незалежно від результатів виборів президента.

 

Верховна Рада і Кабінет міністрів продовжать роботу незалежно від того, хто здобуде перемогу у другому турі виборів президента України, запевнив голова парламенту Андрій Парубій. Перспективи розпуску Ради спікер скептично оцінив, висловивши впевненість, що депутати доопрацюють до кінця каденції.

"Парламент продовжить працювати, уряд продовжить працювати до кінця жовтня. У нас є чітко розроблений план розвитку економіки і підвищення соціальних стандартів для українців. І український парламент, і український уряд працюватимуть над цією програмою, незалежно від того, як пройдуть президентські вибори. І ніхто не зможе перешкодити парламенту провести цей пакет реформ", - заявив Парубій в інтерв'ю телеканалу "Україна", що транслювалося в неділю ввечері, 14 квітня.

У свою чергу, прем'єр-міністр Володимир Гройсман висловив готовність знову балотуватися в народні депутати, запевнивши, що дата припинення повноважень парламенту його не особливо турбує.

Як пише заступник головного редактора DT.UA Сергій Рахманін, команда Володимира Зеленського у разі його перемоги на виборах президента розглядає варіанти розпуску Верховної Ради і шантажу депутатів для їх примусу до співпраці. Рішення про дострокове припинення повноважень парламенту може бути прийнято з допомогою Окружного адмінсуду, який у березні зажадав від Верховної Ради документального підтвердження існування коаліції.

Оглядач підкреслює, що якщо відповідні документи не будуть надані, у суду буде привід встановити, що коаліція відсутня як мінімум з 28 лютого 2019 року. 30 днів, відведених на формування нової, закінчилися наприкінці березня. Отже, у переможця президентських виборів, якщо він обопрется на рішення ОАС, з'являться формальні підстави припинити повноваження ВР одразу після прийняття присяги.

Конструктором оригінального "капкана для Ради" джерела називають Андрія Богдана – особистого адвоката олігарха Ігоря Коломойського і головного юридичного радника штабу Зеленського.

Детальніше про можливості дострокового розпуску Ради читайте у статті Сергія Рахманіна "Дострокові парламентські вибори – міфи і реалії" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".