Партії Порошенка, Вакарчука і Тимошенко відреагували на погодження "формули Штайнмаєра"

01 жовтня 22:19

"Європейська Солідарність" підтримує протести проти капітуляції, а "Голос" вимагає від Зеленського роз'яснити, на що саме він погодився.

 

Парламентські фракції партій "Європейська Солідарність" і "Голос" озвучили вимоги до президента Володимира Зеленського після його заяви про погодження "формули Штайнмаєра". Обидві партії виступили категорично проти виборів в ОРДЛО в умовах окупації і відсутності контролю над ділянкою кордону з РФ.

П'ятий президент України Петро Порошенко заявив, що його політсила не збирається миритися з "формулою" легітимізації російської окупації Донбасу і Криму. Лідер "Європейської Солідарності" застеріг, що, погоджуючись на "формулу Шатйнмаєра", офіційний Київ сприяє скасуванню санкцій проти Росії, прив'язаних до Мінських домовленостей, і добровільно послаблює переговорні позиції України.

"Підписання формули російського походження – "формули Путіна", де-факто, означає ослаблення або навіть зняття санкцій з Росії. А також: легітимізацію окупованого РФ Донбасу, легітимізацію незаконного "референдуму" в Криму і незаконної анексії Криму. Ми не допустимо такого сценарію розвитку подій. Ми солідаризуємося з тими акціями та закликами, які сьогодні звучать серед ветеранів. Ми не дамо зруйнувати Українську державу", - заявив Порошенко у відеозверненні, поширеному увечері у вівторок, 1 жовтня.

П'ятий президент нагадав, що в 2016 році "Нормандська четвірка" погодили "дорожню карту" виконання Мінських домовленостей, імплементацію якої зірвала РФ.

"Формула Штайнмаєра" кардинально змінює послідовність дій, які були передбачені Мінськими домовленостями, відкидає "дорожню карт", яку було запропоновано спільною позицією України, Німеччини і Франції в "нормандському форматі", - підкреслив Порошенко.

Від імені партії він у черговий раз вказав на неприпустимість проведення виборів без виведення російських військ з ОРДЛО, роззброєння найманців і відновлення контролю над неконтрольованою ділянкою кордону. Порошенко також заявив про необхідність забезпечення повноцінної участі у виборах українських партій і кандидатів, а також голосування тимчасово переміщених осіб

"Без цього жодніі вибори не можуть бути визнані легітимними і такими, що відповідають вільному волевиявленню українських громадян", - підкреслив лідер "Європейської Солідарності".

У свою чергу, партія Святослава Вакарчука зажадала від Зеленського роз'яснень щодо домовленостей, досягнутих з державою-агресором.

"

Партія "Голос" вимагає проведення закритого засідання парламенту, на якому президент Зеленський повинен пояснити: який документ підписано в Мінську і на які поступки готовий піти президент. З наявної інформації неможливо зрозуміти: хто і яких домовленостей досягнув з країною-агресором під виглядом реалізації неіснуючої "формули Штайнмаєра", - йдеться в заяві політичної сили.

У партії нагадали, що виступають категорично проведення виборів в ОРДЛО до повної деокупації регіону і відновлення контролю над кордоном. "Голос" також дав зрозуміти, що не має наміру погоджуватися з потенційно позитивними висновками БДІПЛ ОБСЄ, якщо вибори на окупованій території відбудуться за російським сценарієм.

"Будь-які вибори можливі лише за умови дотримання повної безпеки громадян. Безпека можлива лише за умови повного контролю над кордоном. Якщо контролю за кордоном не буде, вибори не можна вважати ні демократичними, ні безпечними, ані вільними. Навіть якщо такими їх назвуть міжнародні експерти", - йдеться в заяві.

З вимогою пояснити суть домовленостей виступила також "Батьківщина". "Формулу Штайнмаєра" політична сила Юлії Тимошенко розцінює як загрозу національній безпеці, територіальній цілісності та державному суверенітету України.

"Партія "Батьківщина" вважає "формулу Штайнмаєра" неприпустимою для України, а її підписання в Мінську - прямою загрозою національній безпеці, територіальній цілісності та суверенітету нашої країни. Ми звертаємося до президента з проханням терміново зібрати лідерів парламентських фракцій і детально пояснити, що підписано в Мінську та на які дії надана згода", - йдеться в заяві, опублікованій на офіційній сторінці Юліі Тимошенко у Facebook.

Увечері 1 жовтня президент Володимир Зеленський повідомив, що в Тристороння контактна група погодила "формулу Штайнмаєра" і розведення сил і засобів в районі Петрівського і Золотого. Мешканцям "сірої зони" Зеленський особисто гарантував безпеку. Він також анонсував розробку нового законопроекту про "особливий статус" Донбасу з урахуванням "формули Штайнмаєра". Заяви Зеленського спровокували масові протести в Києві.

Ще 12 вересня Володимир Зеленський висловив готовність обговорювати "формулу Штайнмайєра" на майбутньому саміті "Нормадской четвірки". Він також повідомив про наміри домагатися його проведення у поточному місяці. Реалізації "формули Штайнмаєра" вимагає РФ. У Кремлі заявили, що наполягатимуть на "письмових гарантіях" напередодні та під час саміту "Нормандської четвірки". Проте 18 вересня українська делегація в ТКГ відмовилася підписувати запропонований росіянами варіант "формули Штайнмаєра".

Другий президент України Леонід Кучма, який очолює українську делегацію в ТКГ, висловив упевненість, "формулу Штайнмаєра" на зустрічі "Нормандської четвірки" затверджено не буде, і Зеленський не погодиться на "особливий статус" і вибори на окупованій території до виведення російських військ.

У той же час, міністр закордонних справ Вадим Пристайко дав згоду на "формулу Штайнмаєра" на зустрічі політичних радників лідерів "Нормандської четвірки" 2 вересня. Про це голова МЗС повідомив більш ніж через два тижні після зустрічі в Берліні. Пристайко також запропонував провести місцеві вибори на всій території України, включаючи окупований Донбас. При цьому він заявив, що "формулу Штайнмаєра" в 2016 році нібито погодив п'ятий президент України Петро Порошенкоо. Проте Порошенко категорично відкидав цей підхід, наполягаючи на тому, що вибори в ОРДЛО можна проводити лише після виведення російських військ і передачі контролю над кордоном Україні або ж миротворцям ООН.

Пізніше Зеленський заявив про неможливість проведення виборів в ОРДЛО без виведення російських військ.

Детальніше про "формулу Штайнмаєра" та наслідки її можливого втілення читайте в статті Тетяни Сіліної "Формула вибору" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".