Партія "Слуга народу" подала апеляцію на рішення суду про повторний жеребкуванні партій

06 липня 20:22

раніше ЦВК повідомила, що буде оскаржувати рішення про пережеребьевке у Верховному суді.

 

Політична партія "Слуга народу" подала в Касаційний суд апеляцію на рішення суду про повторне жеребкування. Про це 6 липня з'явилося повідомлення на сторінці партії в Facebook.

"Зміни номерів у списках можуть принести вкрай негативні наслідки:

Спотворення волі виборців, серед яких партії вже деякий час поширюють матеріали передвиборної агітації із зазначенням номерів їх назв у виборчих бюлетенях;

Неможливість передруку виборчих бюлетенів для голосування в багатомандатному виборчому окрузі та, відповідно, неможливість проведення голосування на позачергових виборах 21 липня 2019;

Безрезультатні і безповоротні витрати коштів Державного бюджету України, коштів виборчих фондів політичних партій", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, 4 липня Шостий апеляційний адмінсуд задовольнив позов "Аграрної партії" і зобов'язав ЦВК провести повторне жеребкування для визначення порядкового номери партій у бюлетені. У ЦВК повідомили, що вже надруковані 5 млн бюлетенів, і їх повторне затвердження може збрехати вибори. У зв'язку з цим ЦВК оскаржить судове рішення у Верховній суді.

Раніше Шостий апеляційний адмінсуд задовольнив позов "Аграрної партії" і зобов'язав Центрвиборчком провести повторне жеребкування для визначення порядкового номеру партій у бюлетені у зв'язку з реєстрацією кандидатів від "Руху нових сил Міхеіла Саакашвілі". ЦВК має намір оскаржити це судове рішення.

26 червня ЦВК шляхом жеребкування затвердила порядок розміщення політичних партій у бюлетені для виборів за пропорційною системою із закритими списками. Однак у жеребкуванні не брала участь партія Саакашвілі, оскільки Комісія відмовилася реєструвати виборчий список та кандидатів-мажоритарників партії. Причиною відмови назвали проблеми з пакетом документів, що подала партія Саакашвілі.

Напередодні Шостий апеляційний адмінсуд Києва задовольнив позов партії "Рух нових сил", визнав рішення ЦВК незаконним і зобов'язав її зареєструвати кандидатів від РНС. 29 червня рішення Шостого апеляційного суду підтвердив Верховний суд. Того ж дня ЦВК зареєструвала виборчий список РНС із 88 осіб та дев'ятьох кандидатів, яких партія висунула в одномандатних округах.

Повторне жеребкування партій ЦВК проводити не стала й включила "Рух нових сил" до бюлетеню під №22.