Парламент Грузії одноголосно прийняв закон про люстрацію, а також заборону фашистської і комуністичної символіки

01 червня 08:12

Парламент Грузії у вівторок, 31 травня, прийняв «Хартію свободи», яка зокрема вводить обмеження для колишніх співробітників спецслужб Радянського Союзу, колишніх вищих посадових осіб компартії та комсомолу, наказує не допускати використання у громадських місцях фашистської і комуністичної символіки та встановлює контроль за фінансовими потоками з-за кордону.

 

Автором хартії є голова опозиційної фракції «Сильна Грузія» Гія Тортладзе, який об'єднав у цьому документі раніше розроблені ним законопроекти «Про люстрацію» і «Акт патріота».

Хартію було прийнято одноголосно. «За» проголосував 91 депутат.

Кілька положень хартії набувають чинності вже зараз, до 1 січня 2012 року, а частина, що залишилася, з 1 січня 2012 року.

Частина хартії, що стосується люстрації, передбачає встановлення посадових обмежень для колишніх співробітників спецслужб Радянського Союзу, а також колишніх вищих посадових осіб компартії та комсомолу. Ці люди не зможуть працювати у представницьких чи виконавчих органах, раді безпеки, кабінеті міністрів, займати посади голів департаментів, в адміністрації президента, апараті парламенту, урядовій канцелярії, регулюючих комісіях.

Для цієї категорії також буде задіяно обмеження для роботи у міністерствах оборони і внутрішніх справ, оперативних підрозділах у званні віце-полковника і вище. Вони також не можуть обіймати посади суддів, керівників вищих навчальних закладів, проректорів, деканів та завідувачів кафедрою. Також для них буде неможливо перебувати у керівництві Громадського телебачення або бути членом регулюючої ради.

Особи, які підпадають під люстрацію, повинні піти у відставку протягом місяця після набуття законом чинності, а якщо ні - спеціальна комісія оприлюднить інформацію про них.

Особи, які співпрацювали з радянськими спецслужбами, зможуть брати участь у виборах лише після того, як інформація про це стане публічною для виборців.

Друга частина хартії, «Акт патріота» - це пакет антитерористичних заходів, які передбачають охорону стратегічних будівель та споруд, моніторинг так званих «умовних кордонів», а також моніторинг вантажів, що ввозяться до Грузії, і значних фінансових перерахувань.

Передбачається включення до єдиної бази МВС всіх стратегічних і важливих об'єктів, таких як аеропорти, порти, центральні та вузлові станції, станції метрополітену, мости, місця скупчення людей.

Комісія, яка буде розглядати реєстри осіб, що потрапляють під люстрацію, повинна бути створена президентом, і по одній людині в ній будуть представляти фракції парламенту Грузії. Відповідно до законопроекту, комісію створює президент і в ній по одному члену зможуть представити фракції парламенту Грузії.

Протягом шести місяців після набуття заоном чинності, комісія отримає у своє розпорядження від відповідних органів матеріали про секретних агентів радянських спецслужб.

Також до функцій комісії увійде функція розгляду і прийняття рішень щодо викорінення комуністичної чи фашистської символіки, культових будівель, пам'ятників, монументів, назв вулиць, які пропагують комуністичну чи фашистську ідеологію.