Опубліковано текст закону про антикорупційний суд

13 червня 11:52

Переважна більшість норм закону науває чинності відзавтра.

 

Закон №7440 "Про Вищий антикорупційний суд" опублікований у парламентському виданні "Голос України". Він набуває чинності у четвер, 14 червня (окрім пунктів, які набудуть чинності з початком роботи суду). При цьому антикорупційний суд повинен бути сформований протягом найближчого року – 12 місяців з моменту набуття законом чинності.

Згідно із законом, претенденти на посаду судді подаватимуть до комісії документи для участі в конкурсі. Для оцінки доброчесності кандидатів і допомоги у підготовці рішення щодо призначення суддів Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) на шість років сформує Громадську раду міжнародних експертів. Згідно з остаточними поправками, рада складатиметься з шести членів, а не семи, як це передбачала редакція законопроекту до другого читання.

Членів громадської ради призначатиме ВККС на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції, відповідно до міжнародних договорів.

Громадська рада міжнародних експертів може ветувати кандидатуру судді антикорупційного суду, якщо таке рішення підтримають щонайменше троє членів Ради з шести. Це вето можна подолати на спільному засіданні Вищої кваліфікаційної комісії суддів (що складається з 22 членів) і Ради експертів більшістю голосів. Однак за подолання вето повинні висловитися щонаймене три члени ради.

Закон також пропонує президенту України внести до Верховної Ради ще один технічний законопроект – про створення Вищого анктикоррупционного суду.

Нагадаємо, 7 червня Верховна Рада прийняла закон "Про Вищий антикорупційний суд". Президентський законопроект у другому читанні і в цілому підтримали 315 народних депутатів. За закон голосували більшість фракцій і депутатських груп за винятком "Опозиційного блоку" і "Радикальної партії".

11 червня президент України Петро Порошенко підписав закон про Вищий антикорупційний суд.

Детальніше про законопроект читайте в матеріалі Анастасії Красносільської "Антикорупційний суд: за що проголосував парламент" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".