Оприлюднена стенограма засідання РНБО щодо Криму в лютому 2014 року

22 лютого 16:48

У ході засідання РНБО 28 лютого 2014 року українське керівництво вирішило не робити нічого у відповідь на захоплення Криму, дослухавшись до рекомендацій США і ФРН.

 

Як керівництво України здало Крим в 2014 році. Стенограма
Як керівництво України здало Крим в 2014 році. Стенограма

На засіданні парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони оприлюднена повна стенограма засідання РНБО, яке відбулося 28 лютого 2014 у зв'язку з подіями в Криму.

У ході засідання свої доповіді зробили Валентин Наливайченко, який очолював тоді СБУ, Ігор Тенюх, який обіймав посаду міністра оборони, Андрій Дещиця, який очолював МЗС, екс-генпрокурор Олег Махніцький, а також глава МВС Арсен Аваков.

На РНБО обговорювався процес захоплення російськими військами Криму та можливі заходи протидії з боку української влади.

Олександр Турчинов, який був на той час спікером Верховної Ради і виконував обов'язки президента, запропонував ввести в Україні надзвичайний стан, проте він був єдиним, хто проголосував за це рішення, всі інші висловилися проти.

При цьому екс-глава СБУ Валентин Наливайченко на засіданні РНБО заявив: "Інформація, яка надходить по нашим каналам, повністю підтверджує готовність Росії до введення військ, які концентруються уздовж нашого кордону. І американці, і німці – всі в один голос просять не починати будь-які активні дії, тому що за даними їх розвідок Путін використає це для початку широкомасштабного сухопутного вторгнення".

За підсумками було прийнято кілька рішень, у тому числі звернутися до країн-гарантів безпеки України, які підписали Будапештський меморандум.

Нагадаємо, що після засідання 28 лютого 2014 року Олександр Турчинов заявив, що в Криму відпрацьовується сценарій, який повністю аналогічний абхазькому, коли, спровокувавши конфлікт, починається анексія території. Російська Федерація, заявив він, почала "неприкриту агресію проти нашої країни".