Опозиція знову запропонувала Раді скасувати закон про мови

08 сiчня 17:46

В "Батьківщині" вважають, що зазначений закон нівелює норми Конституції щодо статусу державної мови як обов'язкового засобу спілкування в публічних сферах суспільного життя.

 

Опозиція запропонувала Верховній Раді визнати скандально відомий закон "Про основи державної мовної політики" таким, що втратив чинність.

Відповідний законопроект №1190 зареєстрував у парламенті депутат від фракції "Батьківщина", голова парламентського комітету з питань культури і духовності В'ячеслав Кириленко.

Закон "Про основи державної мовної політики" передбачає встановлення офіційного використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади при проживанні мінімум 10% носіїв на територіях, на яких поширена ця мова.

У пояснювальній записці до свого законопроекту депутат зазначає, що закон про мовну політику суперечить Конституції, положенням Європейської хартії регіональних мов і прийнятий парламентом з грубим порушенням процедур, встановлених Конституцією і законами. У зв'язку з цим, на думку Кириленка, закон повинен бути визнаний таким, що втратив чинність.

Також депутат вважає, що норми зазначеного закону містять положення, які нівелюють норми Конституції щодо статусу державної мови як обов'язкового засобу спілкування в публічних сферах суспільного життя, зокрема у судочинстві, діловодстві державних органів, органів місцевого самоврядування та відносинах між органами влади всіх рівнів на всій території України.

Прийняття законопроекту, за словами Кириленка, зменшить соціальну напругу у суспільстві і зробить неможливими необґрунтовані витрати з державного і місцевих бюджетів, пов'язані з реалізацією положень закону про основи мовної політики.

Як повідомлялося, 21 грудня у Верховній Раді був зареєстрований законопроект №1144, яким депутат від "Батьківщини" Микола Катеринчук запропонував парламенту скасувати закон про мовну політику поряд з прийняттям інших заходів, спрямованих на посилення консолідуючої ролі української мови як державної мови України в політичній, соціально-економічній і культурній сферах, що має сприяти збереженню єдності і цілісності України.

Як повідомлялося, Верховна Рада прийняла ініційований Партією регіонів законопроект "Про основи державної мовної політики" 3 липня. 8 серпня президент Віктор Янукович підписав цей закон, а також доручив Кабінету міністрів створити робочу групу для розробки пропозицій щодо вдосконалення законодавства про порядок застосування мов в Україні.

Закон набрав чинності 10 серпня, він передбачає можливість офіційної двомовності у регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%. !zn

Читайте також:

Українці не хочуть бачити російську мову другою державною

Кличко проти того, щоб кожен говорив українською мовою

Міжнародну олімпіаду з російської мови виграла українська школярка

Депутат, який запропонував законопроект про держстатус російської мови, виключений з Партії регіонів