Онопенко пов'язує проблеми Корнійчука з конфліктами з Портновим і Кузьміним

08 лютого 08:41

Голова Верховного суду України Василь Онопенко не виключає, що проблеми, з якими зіткнувся останнім часом його зять - колишній перший заступник міністра юстиції Євген Корнійчук, - викликані особистою неприязню з боку нинішнього першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна та заступника голови Адміністрації президента Андрія Портнова.

 

«Так, про непрості відносини між моїм зятем і Кузьміним з Портновим багато писали в пресі. Наскільки я розумію, були конфлікти», - заявив він, відповідаючи на запитання «Коммерсант-Украина» про те, чи може в даному випадку мова йти про помсту.«Якщо ви пам'ятаєте, у 2009 році були і кримінальні справи стосовно Корнійчука, порушені слідчими Генпрокуратури, які курирував Кузьмін. Тоді в робочому кабінеті Корнійчука провели обшук. Зараз вже втретє чи вчетверте порушено кримінальну справу - тепер вже особисто Кузьміним. Я можу припустити, що більшою мірою причина негараздів Корнійчука полягає в особистих неприязних стосунках між ним і певними посадовими особами, які, судячи з усього, вирішили з'ясовувати стосунки за допомогою даної їм влади», - сказав Онопенко.

Відповідаючи на запитання про те, якої реакції президента він чекає, Онопенко сказав: "Річ не в тому чи іншому чиновнику. Я не хочу давати оцінку Портнову, хай це роблять інші, зокрема ті, хто уповноважений. Справа в системних підходах до забезпечення законності і прав людини. Президент - гарант дотримання Конституції. Він має право в рамках своїх повноважень питати з відповідних посадових осіб за дотримання Конституції. Я знаю одне: високопоставлені особи з Генпрокуратури повинні чітко усвідомлювати, що закон - це не сокира, що лежить під лавою, яку можна дістати і розмахувати нею наліво і направо". Онопенко також заявив, що проситиме президента Віктора Януковича про зустріч.

Нагадаємо, раніше Василь Онопенко заявив, що не має наміру подавати у відставку у зв'язку зі сформованою ситуацією навколо членів його сім'ї.1 лютого ГПУ завела кримінальну справу на молодшу дочку Василя Онопенка за зверненням громадянина Ксьонзенка із заявою про притягнення до кримінальної відповідальності Ірини Онопенко та її чоловіка Володимира Котлярова за підозрою в шахрайстві.Лідери опозиції, зокрема Юлія Тимошенко заявляли, що пов'язують тиск на сім'ю Онопенко зі спробою приватизувати Верховний суд України.У п'ятницю, 4 лютого, працівники Генпрокуратури і міліції провели обшук у будинку голови Верховного суду Василя Онопенка. Правоохоронні органи пояснили свої дії заведеною на дочку Василя Онопенка кримінальною справою.У той же час Гепрокуратура уточнила, що претензій до Василя Онопенка немає і він не є підозрюваним чи обвинуваченим у жодній кримінальній справі, які веде Генпрокуратура України.

За матеріалами: «Коммерсант-Украина»