Онищенко назвав фейком матеріал журналістів про його смс-листування з членами БПП

12 травня 01:13

Народний депутат, який втік з України, стверджує, що не надавав журналістам доступ до свого листування; у свою чергу, журналісти звинувачують Онищенка у брехні.

 

Народний депутат-утікач Олександр Онищенко стверджує, що він ніколи не надавав доступ журналістам-розслідувальникам до своєї смс-переписки із народними депутатами з Блоку Петра Порошенка, написавши про це у своєму Facebook.

Так він прокоментував розслідування проекту "Слідство.інфо", у якому журналісти кажуть, що зустрічалися з Онищенком у Франції і той дозволив їм сфотографувати смс-листування з депутатами від БПП Ігорем Кононенко і Сергієм Березенко, а також із фінансовим радником президента Макаром Пасенюком.

В повідомленнях, знімки яких представили журналісти, Онищенка нібито просять домовитися з іншими народними депутатами про голосування за гроші на користь президента Петра Порошенка.

"Цікаво все повернулося. Так, Гнап (Дмитро, журналіст "Слідство.інфо" - ред.) був у мене. 1,5 роки тому. Брав інтерв'ю по корупції Порошенка. Телефону мого в руках не тримав. Я пообіцяв йому листування-але пізніше", - стверджує Онищенко.

Він заявив, що розслідування журналістів є монтажем з використанням вирваних з контексту слів, а інформацію Гнапа назвав "дешевою фейкової історією".

"Ніхто не давав йому телефон. Видно, людина довго жила без слави, враховуючи, що його залишили спонсори. Тепер знайшов інших. Ось і випускає такі: дешеві, замовні сюжети", - пише депутат, якого в Україні звинувачують у організації схеми із перепродажу державного газу.

Однак Гнап ці звинувачення відкидає і запевняє, що Онищенко все-таки показував йому телефон з листуванням, а тепер відверто бреше.

"Тоді, в грудні 2016-го в Куршевелі, коли ми з ним зустрілися, він був злий на Тимошенко за те, що вона особисто і частина її фракції підтримали зняття з нього депутатської недоторканності. Тому він особливо не заперечував проти передачі нам "маленьких таємниць" співпраці Тимошенко з оточенням президента... Онищенко показав і запропонував перефотографувати його листування в WhatsApp з нардепами Кононенко і Березенко і Макаром Пасенюком - фінансистом президента", - написав журналіст.

За його словами, журналістів під час зустрічі більше цікавили аудіозаписи Онищенка, а не листування по телефону. Депутат пообіцяв надати їх пізніше, але так цього і не зробив, тому довелося публікувати розслідування на базі листування.

Проте, зазначає Гнап, пройшло цілих півтора року, політична кон'юнктура змінилася і сваритися з Тимошенко Онищенку стало невигідно.

"Тепер його давня знайома Тимошенко - лідер президентської гонки. Думаю, при Тимошенко-президенті Онищенко вже бачить себе Міністром конярства України", - пише журналіст.

Він вважає, що це своє спростування Онищенко адресує не суспільству, а особисто лідеру "Батьківщини".

"Вони (заяви Онищенка про брехливість розслідування - ред.) мають тільки одного читача - Юлію Тимошенко. Не вір їм, мовляв, тітка!" - зазначає Гнап.

Нагадаємо, журналісти "Слідство.Інфо" стримали свою обіцянку, дану раніше, і опублікували повний архів листування народного депутата-втікача Олександра Онищенка з представниками оточення президента Петра Порошенка: фотографії листування Онищенка з соратниками чинного президента доступні на сайті "Слидство. Інфо".

Найближчі соратники Петра Порошенка народні депутати Ігор Кононенко, Сергій Березенко і фінансовий радник президента Пасенюк домовлялися через побіжного народного депутата Олександра Онищенка про призначення на різні державні посади і голосуванні за законопроекти в обмін на гроші, йдеться в новому ексклюзивному розслідуванні "Слідство.інфо" під назвою "Клуб Книголюбів".

Нагадаємо, в квітні Олександр Онищенко оприлюднив частину аудіозапису "розмови з Порошенком", що стосується екс-міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського. За словами Онищенка, на зустрічі у січні 2016 року він доповідав гаранту про свою поїздку до Злочевського й обговорював пропозицію щодо укладення контрактів із НАК "Нафтогаз України" та іншими державними компаніями.

Прес-служба адміністрації президента України назвала "фейком" і відмовилася коментувати оприлюднений Онищенком запис. Своєю чергою НАБУ повідомило про готовність вивчити записи, зроблені депутатом-втікачем, якщо він надасть у розпорядження детективів їх оригінали.

Нагадаємо, Онищенко є підозрюваним у справі про розкрадання газу, видобутого за договорами про спільну діяльність із "Укргазвидобуванням". За версією слідства, із січня 2013 року по червень 2016-го члени злочинної організації незаконно заволоділи грошовими коштами в розмірі понад 1,6 млрд і завдали "Укргазвидобуванню" шкоди на суму понад 740 млн гривень.

Слідство встановило причетність до участі у "газовій схемі" 29 осіб. Сім з них, включно з Онищенком, знаходяться у розшуку, обвинувальні акти щодо 18 осіб скеровані до суду, стосовно семи осіб набув чинності обвинувальний вирок.