Омелян не виключає участі у парламентських виборах

28 травня 11:43

Однак поки міністр інфраструктури не визначився, який формат обере, щоб йти в політику.

 

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян не виключив можливості балотуватися у Верховну Раду під час позачергових парламентських виборів. За його словами, він піде в політику, але поки не визначився, в якому форматі це буде. Переговорів з цього приводу глава Мінінфраструктури поки також не веде.

"В даний момент я розумію, що піду в політику, який це буде формат – парламентський або позапарламентський – я для себе ще не вирішив", – повідомив Омелян в кулуарах міжнародної конференції Ukrcemfor 2019" в Києві у вівторок.

Він уточнив, що на даний момент не веде переговори з жодною політичною партією.

"Я цього (намірів йти на вибори в Раду – ред.) не виключаю, але хочу зрозуміти, з ким, заради чого і як. Це повинні бути прозорі і чесні вибори, не тільки переді мною, але й перед громадськістю. Якщо я побачу, що це відповідає моїм власним принципам, тоді буду готовий приєднатися до політичної сили", – додав Омелян.

Читайте також: Міністр культури Нищук збирається балотуватися в Раду

Нагадаємо, 21 травня в Адміністрації президента відбулися консультації Володимира Зеленського з керівництвом Верховної Ради, головами фракцій і груп. Після їх завершення стало відомо, що президент ініціює позачергове засідання парламенту у середу для внесення змін до виборчого законодавства – перехід до пропорційної виборчої системи із закритими списками, зниження прохідного бар'єру з 5% до 3% і відмову від "мажоритарки". При цьому Зеленський публічно виступав за пропорційну систему з відкритими списками, що закріплено в його виборчій програмі, а також у коаліційній угоді 2014 року, підписаній головами фракцій БПП, "Народного фронту", "Батьківщини", "Самопомочі" і "Радикальної партії".

Того ж дня Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів на 21 липня.

Незважаючи на те, що глава АП Андрій Богдан обіцяв, що президентський заонопроект буде внесено до Верховної Ради вранці, його зареєстрували в парламенті через годину після початку пленарного засідання. Депутати відмовилися включити до порядку денного обидва президентських законопроекти про внесення змін до закону про вибори і про внесення змін до закону про публічні закупівлі. Розгляд законопроектів підтримали менше 100 парламентаріїв.

Зеленський звинуватив депутатів у зриві домовленостей і дорікнув за бажання переобратися до парламенту.

Згідно з новим соцопитуванням групи "Рейтинг", серед політичних сил, які збираються або можуть йти на вибори у Верховну Раду, лідирує партія президента Володимира Зеленського "Слуга народу". Її готові підтримати 43,8% тих, хто має намір голосувати і визначився з симпатіями.

На другому місці опинилася "Опозиційна платформа – За життя", голоси за неї готові віддати 10,5%, за БПП "Солідарність" планують проголосувати 8,8%, за партію "Батьківщина" – 7,3%, партію "Сила і честь" Ігоря Смешка – 5,1%, партію Святослава Вакарчука "Голос" планують підтримати – 4,6%, "Радикальну партію" Олега Ляшка – 3,3%, "Опозиційний блок" – 3,2%.