Окупацією Криму та Донбасу Росія намагається не допустити вступ України до НАТО – Волкер

22 травня 18:22

Члени Альянсу не мають особливого бажання приймати в свої ряди країни, в яких є території, окуповані Росією.

 

Колишній спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер під час дискусії в рамках "Київського безпекового форуму" в п'ятницю заявив про те, що Росія хоче не дозволити вступити в НАТО країнам, як Україна, Грузія, Молдова, використовуючи окупацію територій, як засіб досягнення цієї мети.

"Росія хоче не дозволити країнам, таким як Україна, Грузія, Молдова, вступити в Альянс. І вона окупувала певні території в цих країнах. А члени Альянсу не мають особливого бажання приймати у свої ряди країни, в яких є території, окуповані Росією, оскільки згідно з п'ятою статтею (стаття 5 Статуту НАТО говорить про те, що напад на будь-яку країну-члена НАТО розглядатиметься як напад на весь Альянс) це автоматично означало б необхідність воювати з Росією і відвойовувати ці території силою", - сказав Волкер.

Він додав, що саме тому у своїй статті він запропонував, щоб п'ята стаття не стосувалася цих територій, тобто не давати Росії права вето щодо вступу цих країн до Альянсу через те, що вона окупувала там певні території.

"Словом, відповідна країна і НАТО підписують договір про те, що п'ята стаття не буде безпосередньо стосуватися окупованих територій. Ми зобов'язуємося першими не застосовувати силу, щоб їх повернути, і будемо підтримувати тільки мирну реінтеграцію цих територій і відновлення цілісності країн, що прагнуть вступити до НАТО. Це має позбавити Росію стимулів для продовження окупації цих територій", - зазначив Курт Волкер.

Читайте також: У світі вже 169 тисяч осіб, заражених коронавірусом

Довідка ZN.UA
Київський Безпековий форум – провідний міжнародний форум України з обговорення проблем миру і безпеки. Заснований у 2007 році.